Vieren

Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland in 1945 en dat we sindsdien in vrijheid leven. Ook staan we die dag stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.  

Bevrijdings­­­dag

Op Bevrijdingsdag worden vele activiteiten georganiseerd. De Nationale Viering van de Bevrijding begint ieder jaar in een andere provincie met een programma rond de 5 mei-lezing. Daarna wordt het bevrijdingsvuur ontstoken; het startsein voor de Bevrijdingsfestivals en andere festiviteiten in het land, waaronder Vrijheidsmaaltijden. Het 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam sluit Bevrijdingsdag feestelijk af. 

Vlagprotocol 5 mei

Hang op 5 mei de Nederlandse vlag de hele dag in top om stil te staan bij onze vrijheid.

Vrijheid-pin

Bestel en draag de vrijheid-pin op 4 en 5 mei en laat zien dat je vrijheid belangrijk vindt.

Veelgestelde vragen

Is 5 mei een vrije dag?

Sinds 1990 is 5 mei een nationale feestdag die jaarlijks wordt gevierd, maar dit betekent niet automatisch dat het ook voor iedereen een vrije dag is. In een aantal cao’s is opgenomen dat 5 mei alleen in lustrumjaren, eens in de vijf jaar, een betaalde vrije dag is. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei is voorstander van een jaarlijkse nationale vrije dag voor iedereen op 5 mei. 

Waar vindt dit jaar de start van de Nationale Viering van de Bevrijding plaats?

Vinden de Nationale Herdenking en de Nationale Viering Bevrijding altijd plaats op 4 en 5 mei?

Ja. De regering besloot in 1968 om de Nationale Herdenking en de Nationale viering van de Bevrijding altijd te laten plaatsvinden op 4 en 5 mei. Dit besluit is genomen omdat voor verschillende religieuze groeperingen de rustdag op een andere dag in de week valt. Het Nationaal Comité houdt zich bij de organisatie van de Nationale Herdenking en de Nationale Viering van de Bevrijding aan dit besluit. Lokale organisaties kunnen hiervan afwijken. 

Lees hier meer over de geschiedenis van 4 mei.

Lees hier meer over de geschiedenis van 5 mei.

Wat is een Vrijheidsmaaltijd?

Een Vrijheidsmaaltijd is meer dan een gezellig etentje. De kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten over vrijheid en onvrijheid spreken. Een Vrijheidsmaaltijd bestaat uit de volgende onderdelen:

  • De Vrijheidsmaaltijd vindt plaats op 5 mei
  • De Vrijheidsmaaltijd begint met een vrijheidstoost
  • De Vrijheidsmaaltijd initieert gesprekken over (o.a.) vrijheid en onvrijheid
  • De Vrijheidsmaaltijd staat in het teken van verbinding

Lees meer over de vrijheidsmaaltijden.

Kan ik met mijn bootje op de Amstel liggen tijdens het 5 mei-concert?

Wil jij met jouw bootje op de Amstel liggen tijdens het 5 mei-concert?  Stuur dan voor 5 april een mailtje naar: metmijnbootjeopdeamstel@4en5mei.nl

Lees meer over het 5 mei-concert.

Tooltip contents