Feest op de Amstel

Net als ieder jaar wordt Bevrijdingsdag feestelijk afgesloten met het 5 mei-concert op de Amstel voor Koninklijk Theater Carré. Dit jaar zijn Soy Kroon en Dieuwertje Blok de vertellers van de avond en vormen zij de rode draad tussen alle acts. Ook zal Soy Kroon die avond zelf optreden. “We willen laten zien dat vrijheid vieren voor jong en oud is.”

Soy Kroon (27) is als acteur, zanger en presentator van vele markten thuis. Dit jaar deed hij mee aan Wie is de Mol? Eerder viel hij op in de tv-serie Hoogvliegers en had hij een hoofdrol in de musical Oorlogswinter. Soy maakte indruk als jongste Jezus ooit in The Passion 2022. Dit grote live evenement was een goede voorbereiding op het 5 mei-concert. “Ja, voor mij is het 5 mei-concert een mooi vervolg. Ik leef weer toe naar een eendaags evenement met een lange voorbereiding. Ik vind het nu vooral super vet dat ik dit mag gaan doen. Het is zo’n bijzonder moment in het jaar en dat ik daar dan deel van uitmaak. Ik ben nu nog rustig. Maar als er straks wordt afgeteld: 3, 2, 1 en live… , dan gieren de zenuwen zeker door mijn lijf.”

Jong en oud
Samen met Dieuwertje Blok zal Soy de avond aan elkaar praten. “Ik vind het heel fijn om het samen met haar te doen. Het is mooi dat we verschillende generaties vertegenwoordigen. Wat is vrijheid voor mensen van mijn leeftijd en die van Dieuwertje? Jonge mensen denken soms dat 5 mei meer iets is voor oudere mensen. We willen laten zien dat vrijheid vieren voor jong en oud is. Mijn insteek is: laten we de vrijheid vieren! Dat is anders dan het herdenken op 4 mei dat zwaarder is.” Het doel van Soy is dat jonge mensen gaan nadenken waarom het 5 mei-concert er is. Dat het verder gaat dan mooie muziek luisteren. Zijn boodschap voor het publiek: “Ik wil laten zien dat oorlog niet iets van vroeger is. Als je jong bent, denk je dat de oorlog zo lang geleden heeft plaatsgevonden. Maar kijk naar wat er nu in Oekraïne gebeurt. Dan besef je weer waarom we de vrijheid vieren.”

Viering
Dat het een viering is, hoor je terug in de positieve muziek. Soy: “Het Orkest Koninklijke Luchtmacht speelt. En er is een fantastische line-up, een combinatie van artiesten van verschillende generaties. Dieuwertje en ik denken mee over de nummers die worden gezongen. Dat zijn liedjes van nu, maar ook oudere hits. Zoals bijzondere Nederlandstalige nummers van jaren geleden, bijvoorbeeld van Frank Boeijen. Die zijn herkenbaar voor een oudere generatie en wij geven er een eigen draai aan voor de jeugd.” Alle acts samen vertellen het verhaal. De hele avond is gecomponeerd tot één geheel, waarbij alles soepel in elkaar overloopt. En alle mogelijkheden op het water worden gebruikt. “We gaan er een feestje op de Amstel van maken!”

Oorlogsverhalen
Het thema ‘vrijheid’ is niet nieuw voor Soy Kroon; vorig jaar speelde hij samen met Thomas Cammaert in het toneelstuk Trompettist in Auschwitz. Dit stuk gaat over een jonge Joodse man die Auschwitz overleeft dankzij zijn trompetspel. “We speelden door het hele land. De week rond 4 mei was zo’n bijzondere periode. Het was nog duidelijker te merken hoeveel het stuk met mensen doet. Op 4 mei waren we in Zwolle. Eerst zijn we naar de herdenking gegaan en daarna liepen we naar het theater om de voorstelling te spelen. Na de voorstelling kwamen er persoonlijke verhalen boven bij de mensen. Er was een Joodse man die eerst met zijn dochter was gekomen en daarna nog eens met zijn buurvrouw. Hij vond het moeilijk om over de oorlog te praten en zo kon hij anderen laten zien hoe het was.” Ook trok het stuk dankzij de populariteit van Soy op Instagram veel jonge bezoekers. “Er kwamen meisjes van 16 jaar op af die nog nooit in het theater waren geweest. Nu kwamen ze met hun moeder mee, en ze zagen meteen zo’n indrukwekkend verhaal. Hopelijk trekt 5 mei ook zo’n gemixt publiek!”

Vrijheid
Voor Soy betekent vrijheid dat hij kan gaan en staan waar hij wil, en kan zijn wie hij is. “Ik word normaal behandeld omdat ik hetero ben en uit Nederland kom. Dat geldt niet voor iedereen in mijn omgeving. We stonden ooit bekend als homovriendelijk land, maar dat is niet meer zo. Dat is zo zonde. Gelukkig heb ik hier de vrijheid dat ik mijn passie kan uitvoeren, dat is in veel landen niet vanzelfsprekend. Vrijheid is niet iets voor alleen jezelf, dat kan alleen maar met elkaar. Elkaar de vrijheid geven zolang je elkaar respecteert.”


Dit artikel verscheen eerder in NC Magazine nr.23 (voorjaar 2023). Het artikel is geschreven door Dorine van der Wind, de foto is van MMP Mischa Schoemaker/ANP/Hollandse Hoogte.

Tooltip contents