Nederlandse dwangarbeiders in Duitsland

We onderzoeken de herinnering aan de gedwongen tewerkstelling.

Over het onderzoek

De herinnering aan de Tweede Wereldoorlog is grotendeels bepaald door personen die zelf de oorlog hebben meegemaakt: zij zijn de dragers van het oorlogsverleden. Maar veel van die ooggetuigen hebben hun verhalen niet of beperkt gedeeld, of hun verhalen zijn om uiteenlopende redenen niet gehoord. Daardoor zijn bepaalde aspecten van het verleden onderbelicht of onbesproken gebleven: zoals de gedwongen tewerkstelling in het kader van de arbeidsinzet.

Tussen de 500.000 en 630.000 Nederlandse mannen hebben voor de arbeidsinzet gewerkt. Ondanks de grote aantallen is hierover opvallend weinig bekend en komt het thema weinig aan bod. Veel betrokkenen, dwangarbeiders en hun nabestaanden hebben dit gebrek aan aandacht als pijnlijk ervaren. Het comité en het NIOD vinden het belangrijk dat er meer kennis over dit thema komt. De resultaten van dit onderzoek presenteren we op een laagdrempelige en aantrekkelijke manier in verschillende vormen, waaronder een podcastserie, een reizende tentoonstelling en een publieksboek. Het onderzoek loopt tot 2024.

Online graphic novel

Beleef het verhaal van dwangarbeider Co Knuppelder.

Podcast Gedwongen

Luister in de podcast Gedwongen naar de verhalen van vijf dwangarbeiders.

Over de onderzoeker
Renske Krimp-Schraven MA (1982) is historicus en studeerde in 2007 af aan het Centrum voor Holocaust en Genocidestudies. Sinds 2008 werkt zij als senior beleidsadviseur en onderzoeker bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Vanaf april 2021 is Renske Krimp-Schraven hoofdonderzoeker en projectleider van het onderzoek Nederlandse dwangarbeiders in Duitsland dat wordt uitgevoerd in samenwerking met het NIOD, Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en wordt gefinancierd met een toekenning van het Mondriaan Fonds.

Tooltip contents