In heel Nederland vinden herdenkingen plaats, op 4 mei en op andere dagen van betekenis.
Op 4 mei herdenkt heel Nederland de oorlogsslachtoffers; in iedere gemeente wordt een herdenking georganiseerd. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar verschillende groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 en de Nationale Holocaust Herdenking op de laatste zondag van januari.
Iedere gemeente vult op haar eigen manier de herdenking in, waarbij vaak verbinding wordt gemaakt met de lokale geschiedenis. De organisatie van deze herdenkingen is in handen van gemeenten, lokale 4 en 5 mei comités, Oranjecomités en verschillende organisaties van oorlogsgetroffenen.
De oorlogsmonumentendatabase op deze website bestaat uit meer dan 4000 oorlogsmonumenten. Kies via de zoekfunctie een monument uit en leg een digitale bloem bij het monument van jouw keuze. Het is ook mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen aan de digitale bloem.
Op 4 mei hangen we in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept iedereen op om de hele dag de vlag halfstok te hangen. De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel. Op 4 mei blijft de vlag halfstok hangen na de twee minuten stilte en wordt niet in top gehesen.
U mag de gedichten van de winnaars van Dichter bij 4 mei gebruiken tijdens uw eigen herdenking.
U kunt uiteraard ook zelf jongeren vragen om gedichten te schrijven, bijvoorbeeld leerlingen van de school die een monument in uw gemeente geadopteerd hebben.
Het fakkellogo kunt u kosteloos en rechtenvrij gebruiken. Het is ook mogelijk om een gepersonaliseerd logo op te vragen.
Download hier het fakkellogo en lees meer over de mogelijkheden.
Kerkklokken mogen op 4 mei luiden vanaf 19.45 uur tot 19.59 uur. Om 20.00 uur is het overal twee minuten stil.