Nationale Herdenking op de Dam

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei is het om 20.00 uur in heel Nederland twee minuten stil. 

4 mei

Ieder jaar staan we tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Om 20.00 uur is het in heel Nederland twee minuten stil.

De Nationale Herdenking vindt plaats bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. De koning en koningin leggen een krans namens de hele Nederlandse bevolking, en (klein)kinderen leggen namens overlevenden kransen voor verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Voorafgaand aan de plechtigheid op de Dam is er een herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk. De NOS zendt vanaf 18.45 uur de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk en de Nationale Herdenking uit op NPO1.

Foto's 2023

Veelgestelde vragen

Wie herdenken we op 4 mei?

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, de koloniale oorlog in Indonesië en van oorlogssituaties en vredesmissies nadien.

Lees hier meer over wie en wat we herdenken op 4 mei. 

Voor wie worden er kransen gelegd tijdens de Nationale Herdenking op de Dam?

Tijdens de Nationale Herdenking worden op de Dam kransen gelegd voor alle oorlogsslachtoffers. Dkoning en de koningin leggen de eerste krans namens de gehele Nederlandse bevolking. Deze krans wordt gelegd vlak voor de twee minuten stilte. Na het Wilhelmus leggen overlevenden kransen voor de verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Ook door Nederlandse autoriteiten worden kransen gelegd.  

Lees hier meer over de kranslegging op 4 mei. 

Kan ik een krans leggen op de Dam?

De Nationale Herdenking op de Dam is openbaar toegankelijk. Tijdens het defilé, dat plaatsvindt na de plechtigheid, is het mogelijk om een krans of bloemstuk neer te leggen bij het monument.

U kunt ook een digitale bloem leggen bij een van de ruim 4000 oorlogsmonumenten uit onze oorlogsmonumentendatabase.  

Lees hier meer over het digitaal bloemen leggen. 

Kan ik aanwezig zijn bij de Nationale Herdenking op de Dam?

De Nationale Herdenking op de Dam is dit jaar weer openbaar toegankelijk.

Lees meer over de Nationale Herdenking.

Kan ik aanwezig zijn bij de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk?

De herdenkingsbijeenkomst op 4 mei in De Nieuwe Kerk in Amsterdam is een besloten bijeenkomst waar 1.700 genodigden aanwezig zijn. De bijeenkomst is bedoeld voor overlevenden en nabestaanden van de Tweede Wereldoorlog.

De herdenkingsbijeenkomst is live te volgen via de televisie (NPO 1). 

Lees meer over de Nationale Herdenking.

Route en parkeren Nationale Herdenking op de Dam

Door de gewijzigde verkeerssituatie in Amsterdam is het helaas niet mogelijk om op 4 mei te parkeren in de parkeergarages Bijenkorf en Rokin.

Voor de actuele parkeer- en verkeerssituatie in Amsterdam kunt u www.amsterdam.nl/parkeren-verkeer raadplegen.

Tooltip contents