Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei is het om 20.00 uur in heel Nederland twee minuten stil.
Ieder jaar staan we tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Om 20.00 uur is het in heel Nederland twee minuten stil.
De Nationale Herdenking vindt plaats bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. De koning en koningin leggen een krans namens de hele Nederlandse bevolking, en (klein)kinderen leggen namens overlevenden kransen voor verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Voorafgaand aan de plechtigheid op de Dam is er een herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk. De NOS zendt vanaf 18.45 uur de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk en de Nationale Herdenking uit op NPO1.
Uitgevoerd door het Ensemble van Phion.
Het arrangement is verzorgd door Bob Zimmerman.
Het Ensemble van Phion is een van de ensembles van Phion Orkest van Gelderland & Overijssel. De start van de Nationale Viering van de Bevrijding vindt dit jaar plaats in Overijssel.
Ensemble van Phion:
1e viool: Bas Treub
2e viool: Alexej Pevzner
Altviool: Laura van der Stoep
Cello: René Berman
Contrabas: Erik Olsman
Fluit: Peter Verduyn Lunel
Hobo/althobo: Marjolein Koning
Trompet: Arthur Kerklaan
Compositie van A. Copland uitgevoerd door het Ensemble van Phion.
Het arrangement is verzorgd door Bob Zimmerman
Het Ensemble van Phion is een van de ensembles van Phion Orkest van Gelderland & Overijssel. De start van de Nationale Viering van de Bevrijding vindt dit jaar plaats in Overijssel.
Ensemble van Phion:
1e viool: Bas Treub
2e viool: Alexej Pevzner
Altviool: Laura van der Stoep
Cello: René Berman
Contrabas: Erik Olsman
Fluit: Peter Verduyn Lunel
Hobo/althobo: Marjolein Koning
Trompet: Arthur Kerklaan
4 mei-voordracht door Marcel Möring
De 4 mei-voordracht in De Nieuwe Kerk in Amsterdam wordt dit jaar gegeven door schrijver Marcel Möring. In 1990 verscheen Mendels erfenis, de eerste roman van Möring. In dit boek worstelt de hoofdpersoon met het verleden van zijn Joodse familie. In 2022 verscheen Familiewandeling, een intiem autobiografisch relaas over Mörings jeugdjaren en een indringend portret van zijn getraumatiseerde Joodse moeder.
Spoken word-compositie van A. Clark en R. Kühne uitgevoerd door Alain Clark en het Ensemble van Phion.
Het arrangement is verzorgd door Bob Zimmerman.
Zesde couplet
Mijn schild ende betrouwen
zijt Gij, o God mijn Heer,
op U zo wil ik bouwen,
Verlaat mij nimmermeer.
Dat ik doch vroom mag blijven,
uw dienaar t’aller stond,
de tirannie verdrijven
die mij mijn hart doorwondt.
Rob Goorhuis – Marinierskapel der Koninklijke Marine
Ieder jaar speelt een van de drie officiële beroepsorkesten van de Nederlandse krijgsmacht de muziek tijdens de Nationale Herdenking op de Dam.
In 2023 is dat de Marinierskapel der Koninklijke Marine onder leiding van dirigent luitenant-kolonel b.d. Pieter Jansen.
Componist Rob Goorhuis (1948) heeft op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei speciaal voor de omlijsting van de herdenking op de Dam muziek geschreven. Het stuk draagt de titel Tot de doden, naar een gedicht van Ed. Hoornik. Deze muziek vormt de rode draad tijdens de ceremonie op de Dam.
Eerste couplet
Na de twee minuten stilte klinkt het Wilhelmus.
Wilhelmus van Nassouwe
ben ik, van Duitsen bloed,
den vaderland getrouwe
blijf ik tot in den dood.
Een Prinse van Oranje
ben ik, vrij onverveerd,
den Koning van Hispanje
heb ik altijd geëerd.
Kranslegging namens de eerste generatie oorlogsgetroffenen
De vijf kransen die tijdens de Nationale Herdenking worden gelegd namens de eerste generatie oorlogsgetroffenen zijn voor verschillende groepen oorlogsslachtoffers:
Toespraak door Dieuwertje Blok
Televisie- en radiopresentator en actrice Dieuwertje Blok houdt in 2023 de toespraak tijdens de herdenkingsplechtigheid op de Dam. Blok presenteerde diverse programma’s voor onder meer KRO, VARA, RTL en AT5, en is het gezicht van het Sinterklaasjournaal en presenteert wekelijks het programma Podium Klassiek. Ze geeft ieder jaar Vrijheidscolleges op verschillende basisscholen, waarin zij het belang van het maken van eigen keuzes en onafhankelijk denken benadrukt.
Kranslegging door autoriteiten
Er worden vier kransen gelegd door Nederlandse autoriteiten:
Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, de koloniale oorlog in Indonesië en van oorlogssituaties en vredesmissies nadien.
Tijdens de Nationale Herdenking worden op de Dam kransen gelegd voor alle oorlogsslachtoffers. De koning en de koningin leggen de eerste krans namens de gehele Nederlandse bevolking. Deze krans wordt gelegd vlak voor de twee minuten stilte. Na het Wilhelmus leggen overlevenden kransen voor de verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Ook door Nederlandse autoriteiten worden kransen gelegd.
De Nationale Herdenking op de Dam is openbaar toegankelijk. Tijdens het defilé, dat plaatsvindt na de plechtigheid, is het mogelijk om een krans of bloemstuk neer te leggen bij het monument.
U kunt ook een digitale bloem leggen bij een van de ruim 4000 oorlogsmonumenten uit onze oorlogsmonumentendatabase.
De herdenkingsbijeenkomst op 4 mei in De Nieuwe Kerk in Amsterdam is een besloten bijeenkomst waar 1.700 genodigden aanwezig zijn. De bijeenkomst is bedoeld voor overlevenden en nabestaanden van de Tweede Wereldoorlog.
De herdenkingsbijeenkomst is live te volgen via de televisie (NPO 1).
Door de gewijzigde verkeerssituatie in Amsterdam is het helaas niet mogelijk om op 4 mei te parkeren in de parkeergarages Bijenkorf en Rokin.
Voor de actuele parkeer- en verkeerssituatie in Amsterdam kunt u www.amsterdam.nl/parkeren-verkeer raadplegen.