Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei is het om 20.00 uur in heel Nederland twee minuten stil.
Ieder jaar staan we tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Om 20.00 uur is het in heel Nederland twee minuten stil.
De Nationale Herdenking vindt plaats bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. De koning en koningin leggen een krans namens de hele Nederlandse bevolking, en (klein)kinderen leggen namens overlevenden kransen voor verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Voorafgaand aan de plechtigheid op de Dam is er een herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk. De NOS zendt vanaf 18.45 uur de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk en de Nationale Herdenking uit op NPO 1.
Televisie- en radiopresentator en actrice Dieuwertje Blok houdt in 2023 de toespraak tijdens de herdenkingsplechtigheid op de Dam. Blok presenteerde diverse programma’s voor onder meer KRO, VARA, RTL en AT5, en is het gezicht van het Sinterklaasjournaal en presenteert wekelijks het programma Podium klassiek. Ze geeft ieder jaar Vrijheidscolleges op verschillende basisscholen, waarin zij het belang van het maken van eigen keuzes en onafhankelijk denken benadrukt.
De 4 mei-voordracht in De Nieuwe Kerk in Amsterdam wordt dit jaar gegeven door schrijver Marcel Möring. In 1990 verscheen Mendels erfenis, de eerste roman van Möring. In dit boek worstelt de hoofdpersoon met het verleden van zijn Joodse familie. In 2022 verscheen Familiewandeling, een intiem autobiografisch relaas over Mörings jeugdjaren en een indringend portret van zijn getraumatiseerde Joodse moeder.
Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, de koloniale oorlog in Indonesië en van oorlogssituaties en vredesmissies nadien.
Tijdens de Nationale Herdenking worden op de Dam kransen gelegd voor alle oorlogsslachtoffers. De koning en de koningin leggen de eerste krans namens de gehele Nederlandse bevolking. Deze krans wordt gelegd vlak voor de twee minuten stilte. Na het Wilhelmus leggen overlevenden kransen voor de verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Ook door Nederlandse autoriteiten worden kransen gelegd.
De Nationale Herdenking op de Dam is openbaar toegankelijk. Tijdens het defilé, dat plaatsvindt na de plechtigheid, is het mogelijk om een krans of bloemstuk neer te leggen bij het monument.
U kunt ook een digitale bloem leggen bij een van de ruim 4000 oorlogsmonumenten uit onze oorlogsmonumentendatabase.
De herdenkingsbijeenkomst op 4 mei in De Nieuwe Kerk in Amsterdam is een besloten bijeenkomst waar 1.700 genodigden aanwezig zijn. De bijeenkomst is bedoeld voor overlevenden en nabestaanden van de Tweede Wereldoorlog.
De herdenkingsbijeenkomst is live te volgen via de televisie (NPO 1).