Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei is het om 20.00 uur in heel Nederland twee minuten stil.
Ieder jaar staan we tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Om 20.00 uur is het in heel Nederland twee minuten stil.
De Nationale Herdenking vindt plaats bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. De koning en koningin leggen een krans namens de hele Nederlandse bevolking, en (klein)kinderen leggen namens overlevenden kransen voor verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Voorafgaand aan de plechtigheid op de Dam is er een herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk.
Vier aanwezigen vertellen voor wie of waarom zij op 4 mei twee minuten stil zijn. Een speciaal arrangement van Bob Zimmerman wordt door het Ensemble van Phion gespeeld tijdens deze getuigenissen.
Het Ensemble van Phion is een van de ensembles van Phion Orkest van Gelderland & Overijssel.
Ensemble van Phion:
1e viool: Bas Treub
2e viool: Alexej Pevzner
Altviool: Laura van der Stoep
Cello: Inge Grevink
Contrabas: Erik Olsman
Fluit: Peter Verduyn Lunel
Hobo: Bram Kreeftmeijer
Volgens operacomponist Puccini zelf schreef hij in 1890 Crisantemi (chrysanten) in één nacht als reactie op de dood van de hertog van Savoye. Het enkele deel met zijn twee melancholische thema’s ontvouwt zich in minder dan zes minuten. Beide thema’s werden later verwerkt in de vierde akte van de opera Manon Lescaut.
Het Ensemble van Phion is een van de ensembles van Phion Orkest van Gelderland & Overijssel.
Ensemble van Phion:
1e viool: Bas Treub
2e viool: Alexej Pevzner
Altviool: Laura van der Stoep
Cello: Inge Grevink
Contrabas: Erik Olsman
Fluit: Peter Verduyn Lunel
Hobo: Bram Kreeftmeijer
Componist Ennio Morricone (1928-2020) is vooral bekend om de muziek die hij voor ongeveer vijfhonderd films en televisieseries componeerde en orkestreerde. Gabriel’s Oboe (Gabriëls hobo) schreef Morricone in 1986 voor de film The Mission.
Het Ensemble van Phion is een van de ensembles van Phion Orkest van Gelderland & Overijssel.
Ensemble van Phion:
1e viool: Bas Treub
2e viool: Alexej Pevzner
Altviool: Laura van der Stoep
Cello: Inge Grevink
Contrabas: Erik Olsman
Fluit: Peter Verduyn Lunel
Hobo: Bram Kreeftmeijer
Mijn schild ende betrouwen
zijt Gij, o God mijn Heer,
op U zo wil ik bouwen,
Verlaat mij nimmermeer.
Dat ik doch vroom mag blijven,
uw dienaar t’aller stond,
de tirannie verdrijven
die mij mijn hart doorwondt.
Rob Goorhuis – Orkest Koninklijke Luchtmacht
Ieder jaar speelt een van de drie officiële beroepsorkesten van de Nederlandse krijgsmacht de muziek tijdens de Nationale Herdenking op de Dam.
In 2024 is dat de Orkest Koninklijke Luchtmacht onder leiding van dirigent Arnold Span.
De kapel is een van de drie professionele militaire harmonieorkesten van de Nederlandse krijgsmacht en maakt deel uit van de Koninklijke Landmacht. Haar belangrijkste taak is om militaire ceremonies en ceremonies voor het Koninklijk Huis muzikaal te begeleiden.
Componist Rob Goorhuis (1948) heeft op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei speciaal voor de omlijsting van de herdenking op de Dam muziek geschreven. Het stuk draagt de titel Tot de doden, naar een gedicht van Ed. Hoornik. Deze muziek vormt sinds 2000 de rode draad tijdens de ceremonie op de Dam. Het stuk bestaat uit een proloog en drie delen die elk van de kransleggingen muzikaal omlijsten.
Kranslegging door Z.M. de Koning en H.M. de Koningin
De koning en de koningin leggen de eerste krans namens de gehele Nederlandse bevolking. Deze krans wordt gelegd vlak voor de twee minuten stilte.
Marijn Spruit
Dit jaar vindt de start van de Nationale Viering van de Bevrijding plaats in de provincie Limburg. Marijn Spruit (15 jaar) uit Sittard houdt dit jaar de voordracht op de Dam. Samen met 150 schoolgenoten van de Trevanium Scholengroep in Sittard deed Marijn mee aan het nieuwe lesprogramma Geef vrijheid door. In deze samenwerking tussen het Nationaal Comité 4 en 5 mei en Young Impact gingen leerlingen de uitdaging aan om een spoken word of gedicht te schrijven over het herdenken van de Tweede Wereldoorlog.
Na de twee minuten stilte houdt Marijn haar voordracht. Ze zal vertellen over het Indische familieverhaal van haar overgrootouders, die elkaar in een Japans interneringskamp ontmoetten. In donkere tijden vonden ze hoop en liefde.
Kranslegging namens de eerste generatie oorlogsgetroffenen
De vijf kransen die tijdens de Nationale Herdenking worden gelegd namens de eerste generatie oorlogsgetroffenen zijn voor verschillende groepen oorlogsslachtoffers:
Femke Halsema
Jaarlijks nodigt het Nationaal Comité 4 en 5 mei een spreker uit om bij het Nationaal Monument op de Dam een toespraak te houden om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.
Burgemeester Femke Halsema houdt dit jaar de toespraak tijdens de herdenkingsplechtigheid op de Dam in Amsterdam. Eerder sprak zij in 2019 en 2022 op de Dam, waar de burgemeester van Amsterdam om de drie jaar een toespraak houdt.
Kranslegging door autoriteiten
Er worden vier kransen gelegd door Nederlandse autoriteiten:
Het aantal mensen dat dit jaar op 4 mei kan deelnemen aan de Nationale Herdenking op de Dam, is dit jaar beperkt vanwege de extra maatregelen. Om deelnemers zo goed mogelijk te faciliteren was het mogelijk om van tevoren een plek te reserveren voor de herdenking op de Dam. Op dit moment is het maximum aantal reserveringen bereikt en is het niet meer mogelijk om een plek op de Dam te reserveren. Mochten er reserveringen geannuleerd worden dan zullen die via de reserveringswebsite herdenkingopdedam.nl weer beschikbaar gemaakt worden.
Wel is het mogelijk om deel te nemen aan een van de meer dan vierhonderd andere herdenkingen in het land. Bekijk de herdenkingskaart om te zien waar op 4 mei herdenkingen worden georganiseerd.
Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, de koloniale oorlog in Indonesië en van oorlogssituaties en vredesmissies nadien.
Tijdens de Nationale Herdenking worden op de Dam kransen gelegd voor alle oorlogsslachtoffers. De koning en de koningin leggen de eerste krans namens de gehele Nederlandse bevolking. Deze krans wordt gelegd vlak voor de twee minuten stilte. Na het Wilhelmus leggen overlevenden kransen voor de verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Ook door Nederlandse autoriteiten worden kransen gelegd.
De herdenkingsbijeenkomst op 4 mei in De Nieuwe Kerk in Amsterdam is een besloten bijeenkomst waar 1.700 genodigden aanwezig zijn. De bijeenkomst is bedoeld voor overlevenden en nabestaanden van de Tweede Wereldoorlog.
De herdenkingsbijeenkomst is live te volgen via de televisie (NPO 1).
Door de gewijzigde verkeerssituatie in Amsterdam is het helaas niet mogelijk om op 4 mei te parkeren in de parkeergarages Bijenkorf en Rokin.
Voor de actuele parkeer- en verkeerssituatie in Amsterdam kunt u www.amsterdam.nl/parkeren-verkeer raadplegen.
De winkels sluiten op 4 mei om 19.00 uur. Dit is vastgelegd in de Winkeltijdenwet.