Nationale Herdenking op de Dam

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei is het om 20.00 uur in heel Nederland twee minuten stil. 

4 mei

Ieder jaar staan we tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Om 20.00 uur is het in heel Nederland twee minuten stil. 

De Nationale Herdenking vindt plaats bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. De koning en koningin leggen een krans namens de hele Nederlandse bevolking, en overlevenden leggen kransen voor verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Voorafgaand aan de plechtigheid op de Dam is er een herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk. 

Foto's 2021

Veelgestelde vragen

Wie herdenken we op 4 mei?

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien.  

Lees hier meer over wie en wat we herdenken op 4 mei. 

Voor wie worden er kransen gelegd tijdens de Nationale Herdenking op de Dam?

Tijdens de Nationale Herdenking worden op de Dam kransen gelegd voor alle oorlogsslachtoffers. Dkoning en de koningin leggen de eerste krans namens de gehele Nederlandse bevolking. Deze krans wordt gelegd vlak voor de twee minuten stilte. Na het Wilhelmus leggen overlevenden kransen voor de verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Ook door Nederlandse autoriteiten worden kransen gelegd.  

Lees hier meer over de kranslegging op 4 mei. 

Kan ik een krans leggen op de Dam?

Door de maatregelen om het coronavirus in te dammen vindt de Nationale Herdenking op de Dam dit jaar plaats met weinig publiek. Het is helaas niet mogelijk om op 4 mei een krans of bloemstuk te leggen bij het Nationaal Monument. 

Wel kunt u een digitale bloem leggen bij een van de ruim 4000 oorlogsmonumenten uit onze oorlogsmonumentendatabase.  

Lees hier meer over het digitaal bloemen leggen. 

Kan ik aanwezig zijn bij de Nationale Herdenking op de Dam?

In verband met de maatregelen om het coronavirus in te dammen kan er dit jaar helaas weinig publiek aanwezig zijn bij de Nationale Herdenking op de Dam, aanwezigheid is op persoonlijke uitnodiging. De Dam is net als vorig jaar niet openbaar toegankelijk. Wij adviseren iedereen om de Nationale Herdenking thuis op televisie te volgen. De NOS zendt de herdenking live uit op NPO 1. Andere jaren is de Nationale Herdenking op de Dam openbaar en kan iedereen op eigen gelegenheid bij de herdenking aanwezig zijn.

Lees meer over de Nationale Herdenking.

Kan ik aanwezig zijn bij de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk?

In verband met de maatregelen die zijn ingesteld om het coronavirus in te dammen kan er dit jaar geen publiek aanwezig zijn in De Nieuwe Kerk. U kunt de herdenkingsbijeenkomst volgen via de televisie. De NOS zendt het programma live uit op NPO 1.

Lees meer over de Nationale Herdenking.

Tooltip contents