Herdenken

In Nederland zijn door het hele jaar heen herdenkingen van verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we alle slachtoffers samen. In bijna elke gemeente wordt een herdenking georganiseerd.

Organiseer een herdenking

Praktische tips en suggesties voor het organiseren van een herdenking. Ook voor advies op maat.

Vlagprotocol 4 mei

Hang op 4 mei de Nederlandse vlag halfstok ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers.
Beeldmerk Nationaal Comité 4 en 5 mei

Leg een digitale bloem bij een oorlogsmonument

De oorlogsmonumentendatabase op deze website bestaat uit meer dan 4000 oorlogsmonumenten. Kies via de zoekfunctie een monument uit en leg een digitale bloem bij het monument van jouw keuze. Het is ook mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen aan de digitale bloem.

Veelgestelde vragen

Wie herdenken we op 4 mei?

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien.  

Lees hier meer over wie en wat we herdenken op 4 mei. 

Voor wie worden er kransen gelegd tijdens de Nationale Herdenking op de Dam?

Tijdens de Nationale Herdenking worden op de Dam kransen gelegd voor alle oorlogsslachtoffers. Dkoning en de koningin leggen de eerste krans namens de gehele Nederlandse bevolking. Deze krans wordt gelegd vlak voor de twee minuten stilte. Na het Wilhelmus leggen overlevenden kransen voor de verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Ook door Nederlandse autoriteiten worden kransen gelegd.  

Lees hier meer over de kranslegging op 4 mei. 

Wat is het vlaggenprotocol op 4 mei?

Op 4 mei hangen we in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept iedereen op om de hele dag de vlag halfstok te hangen. De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel. Op 4 mei blijft de vlag halfstok hangen na de twee minuten stilte en wordt niet in top gehesen. 

Lees hier meer over het vlagprotocol op 4 mei. 

Kan ik een krans leggen op de Dam?

Door de maatregelen om het coronavirus in te dammen vindt de Nationale Herdenking op de Dam dit jaar plaats met weinig publiek. Het is helaas niet mogelijk om op 4 mei een krans of bloemstuk te leggen bij het Nationaal Monument. 

Wel kunt u een digitale bloem leggen bij een van de ruim 4000 oorlogsmonumenten uit onze oorlogsmonumentendatabase.  

Lees hier meer over het digitaal bloemen leggen. 

Hoe laat sluiten de winkels op 4 mei?

De winkels sluiten op 4 mei om 19.00 uur. Dit is vastgelegd in de Winkeltijdenwet.  

Tooltip contents