Oorlogsmonumenten

Zoek een oorlogsmonument in onze database, vind meer informatie over het monument en de lokale geschiedenis of leg een digitale bloem bij een monument naar keuze. 

Zoek een monument

Database 

In de oorlogsmonumentendatabase van deze website zijn meer dan 4000 oorlogsmonumenten opgenomen die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties nadien. Dit maakt deze sitedé plek voor lokale geschiedenis over de Tweede Wereldoorlog.  

Beeldmerk Nationaal Comité 4 en 5 mei

Leg een digitale bloem

Bij de meer dan 4000 oorlogsmonumenten in de monumentendatabase kun je net als vorig jaar een digitale bloem leggen. Je bepaalt zelf bij welk monument je een bloem wilt leggen en kunt kiezen uit drie verschillende bloemen. Naast de bloem is het ook mogelijk om een persoonlijke boodschap achter te laten.

Verschillende soorten monumenten

Ieder oorlogsmonument is anders: de grootte, het materiaal, de vorm en de locatie lopen sterk uiteen. Het monument kan tijdens of na de Tweede Wereldoorlog zijn opgericht, maar er zijn ook voorwerpen die al voor de oorlog bestonden en later de betekenis van oorlogsmonument hebben gekregen. Bij veel oorlogsmonumenten worden jaarlijks herdenkingen gehouden, maar dit is niet vanzelfsprekend.  

Wie of wat wordt herdacht? 

Alle monumenten houden de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en conflicten daarna levend. Een monument kan herinneren aan de gehele oorlog of aan een bepaalde gebeurtenis, persoon of groep in het bijzonder. 

Voor de volgende slachtoffergroepen zijn monumenten opgericht: 

  • Burgers uit Nederland: burgerslachtoffers, vervolgden en verzetsslachtoffers. 
  • Burgers uit voormalig Nederlands-Indië. 
  • Militairen en koopvaardijpersoneel: geallieerde militairen, koopvaardijpersoneel, militairen in dienst van het Nederlands Koninkrijk tussen 1940-1945 en militairen in dienst van het Nederlands Koninkrijk na 1945.

Database
We proberen alle oorlogsmonumenten in Nederland en alle monumenten in het buitenland die aan Nederlanders herinneren in deze database vast te leggen. We laten de situatie van deze oorlogsmonumenten zien, maar geven daar geen oordeel over. In de database worden in principe geen individuele oorlogsgraven, ‘Stolpersteine’ of oorlogserfgoed opgenomen, omdat deze niet worden aangemerkt als oorlogsmonument. Erevelden in Nederland en Nederlandse erevelden in het buitenland staan wel in de database. 

Beeldmerk Nationaal Comité 4 en 5 mei

Vul aan!

Help mee de database Oorlogsmonumenten zo compleet mogelijk te maken. Heb je ontbrekende informatie over een monument of heb je een nieuw monument opgericht, geef het hier door!

Tooltip contents