Jaarthema

Ieder jaar kiezen we een thema dat inspireert om herdenken en vieren aan elkaar te verbinden en om de historische gebeurtenissen in verband te brengen met de actualiteit wereldwijd.

Jaarthema 2021: ‘Na 75 jaar vrijheid’

In 2019 en 2020 herdachten we het einde van de Tweede Wereldoorlog en vierden we dat we sindsdien weer in vrijheid leven. In verschillende nationale en regionale projecten werd op de jaren tussen de bevrijding en het heden gereflecteerd: wat heeft de afgelopen 75 jaar betekend? Hoe gaan we om met vrijheid, hoe verantwoordelijk voelen we ons daarvoor en wat vraagt het aan inzet van onszelf en anderen?   

Nu het stof van dit in alle opzichten ongewone jubileumjaar is neergedwarreld, maken we pas op de plaats. Het jaarthema van 2021 is dan ook na 75 jaar vrijheid. Dit is een jaar waarin we de balans opmaken: waar staan we nu? Hoe vrij zijn we in 2021?   

Dossier

Laat u, na het lezen van de jaarthematekst van Daan Roovers, verder inspireren door de artikelen en verwijzingen in het themadossier. Dit dossier biedt extra verdieping aan allen die op of in aanloop naar 4 en 5 mei 2021 een herdenking of viering organiseren. 

De stand van vrijheid
Het vieren van 75 jaar bevrijding inspireerde het Nationaal Comité 4 en 5 mei en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) tot een gezamenlijke beschouwing over de stand van vrijheid in Nederland anno 2020.  

Vrijheid is een groot begrip
Bas Joosse interviewde Froukje Demant van het Nationaal Comité 4 en 5 mei naar aanleiding van de publicatie van het onderzoek naar de beleving van vrijheid, onvrijheid en herdenken door Bosniërs en Irakezen in Nederland. Lees het interview hier. Meer over dit onderzoek vindt u hier. 

“Vrijheid is fietsen in de regen”
Naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van de Verenigde Naties maakte journalist Maarten Dallinga de podcastserie Vrijheid Volgens, waarvoor hij zes Nederlanders met een vluchtachtergrond interviewde over hun beleving van vrijheid. De podcast leverde indringende gesprekken op over vrijheid en onvrijheid. “Vrijheid blijft alleen bestaan als we ons blijven herinneren dat het kwetsbaar is.” Lees het essay van Maarten Dallinga hierover hier. 

Tooltip contents