Wij maken lesmateriaal over herdenken en vieren, oorlog en vrijheid voor verschillende leeftijdscategorieën. Bekijk hieronder het aanbod.
Wij willen kinderen en jongeren kennis laten maken met de tradities van herdenken en vieren. En hen laten nadenken over rechtvaardigheid, democratie en vrijheid. We stimuleren het gesprek over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en over de betekenis van vrijheid en onvrijheid op school, in de klas en thuis in families. Lees hier meer over onze lesmaterialen voor verschillende leeftijdscategorieën en opleidingsniveaus.
Adopteer een monument is een educatief project. Het lesmateriaal is gericht op groep 7 en 8 van het primair onderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. In de praktijk komt het voor dat andere instellingen ook een verzoek doen om een monument te adopteren. Te denken valt aan Pabo’s, jeugdorganisaties of scoutingverenigingen. Het Nationaal Comité bekijkt per aanvraag of het verzoek aansluit bij de educatieve doelstellingen. Alleen als een adoptie een educatief doel dient, faciliteert het comité een deelnemer. Het is overigens aan eenieder vrij om te herdenken bij een oorlogsmonument.
U kunt dit bestellen bij aanmelding óf herbevestiging van deelname aan het project. Aanmelden kan via deze link. Aan het begin van het nieuwe schooljaar ontvangen deelnemende scholen een uitnodiging voor herbevestiging en een optie om het herdenkingspakket te bestellen.
Ja, het moment van de herdenking bepaalt u zelf. Eventueel in overleg met het 4 en 5 mei comité in uw gemeente.
Let op! In de meivakantie is het lastig de kinderen in schoolverband bij de herdenking op 4 mei te betrekken. Het is dan mogelijk om bijvoorbeeld in de laatste weken van april met uw leerlingen naar het geadopteerde monument te gaan.