Podcast 'Vrijheid Volgens'

In podcastserie Vrijheid Volgens  interviewt journalist Maarten Dallinga in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei mensen die ooit voor oorlog of onderdrukking naar Nederland zijn gevlucht. Hoe beleven zij vrijheid en onvrijheid? 

Over de podcast

Journalist Maarten Dallinga interviewt in Vrijheid Volgens  Nederlanders die werden geboren in Eritrea, Irak, Syrië en voormalig Joegoslavië. Zij vertellen aan de hand van eigen ervaringen hoe ze vrijheid en onvrijheid beleefden in hun herkomstland, tijdens hun vlucht en in Nederland.  

Zo is de 27-jarige Nouf Rafea aan het woord, die geboren werd in de Syrische hoofdstad Damascus en in 2015 vluchtte voor de burgeroorlog. Ze ontwaakte door bombardementen en leefde iedere dag met het besef dat het haar laatste kon zijn. Maar wanneer zij samen met haar vriendin een stukje ging rijden in haar groene Suzuki, kon ze toch even blij zijn, vertelt ze. “We deden mooie liedjes aan en lachten, om de pijn te vergeten.” 

Ook interviewt Dallinga de 37-jarige Tanja Bubic. Zij werd geboren in voormalig Joegoslavië en vluchtte op haar elfde voor de Bosnische burgeroorlog naar Nederland. Op basis van haar eigen ervaringen benadrukt zij de kwetsbaarheid van vrijheid: “Vrijheid blijft alleen bestaan als we ons blijven herinneren dat het heel makkelijk anders kan lopen.” 

Vrijheid Volgens

Luister hieronder naar de afleveringen van de podcast Vrijheid Volgens of abonneer je via jouw favoriete podcastapp. 

 

Vrijheid is een groot begrip

Lees ook het onderzoek naar de beleving van vrijheid, onvrijheid en herdenken door Bosniërs en Irakezen in Nederland.

Vrijheid is fietsen in de regen

Lees ook het essay dat Maarten Dallinga bij deze podcastserie schreef voor WO2 Onderzoek uitgelicht.
Tooltip contents