Vrijheidsmaaltijden

Op 5 mei vieren we Bevrijdingsdag met een Vrijheidsmaaltijd. De Vrijheidsmaaltijd zorgt voor bijzondere ontmoetingen aan de eettafel en is dé plek voor een goed gesprek over vrijheid.

Vrijheids­maaltijden

In heel het land worden op 5 mei Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Klein, groot, met lokale lekkernijen of culinaire hoogstandjes. De maaltijden zijn er in alle vormen en maten. De kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten over vrijheid en onvrijheid spreken: thema’s waar je niet dagelijks bij stilstaat en waar je bij uitstek op Bevrijdingsdag aandacht aan kan geven.

Veelgestelde vragen

Wat is een Vrijheidsmaaltijd?

Een Vrijheidsmaaltijd is meer dan een gezellig etentje. De kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten over vrijheid en onvrijheid spreken. Om de Vrijheidsmaaltijden in het hele land dezelfde uitstraling te geven, zijn een aantal randvoorwaarden opgesteld:

  • De Vrijheidsmaaltijd vindt plaats op 5 mei
  • De Vrijheidsmaaltijd begint met een vrijheidstoost
  • De Vrijheidsmaaltijd initieert gesprekken over (o.a.) vrijheid en onvrijheid
  • De Vrijheidsmaaltijd staat in het teken van verbinding 

Lees meer over de vrijheidsmaaltijden.

Kan ik een Vrijheidsmaaltijd ook op een andere dag organiseren?

Nee, de Vrijheidsmaaltijden vinden alleen plaats op 5 mei. Uiteraard is het mogelijk om op de datum dat uw eigen stad of dorp is bevrijd een maaltijd te organiseren, maar een Vrijheidsmaaltijd is op 5 mei, als de hele Nederlandse samenleving de vrijheid viert. 

Lees meer over de Vrijheidsmaaltijden.

Hoe kan ik mij aanmelden als organisator van een Vrijheidsmaaltijd?

Iedereen mag zich aanmelden als organisator van een Vrijheidsmaaltijd. Het maakt niet uit of het een particulier initiatief is of vanuit bijvoorbeeld een comité, vereniging, bedrijf of instantie. Wel moet uw Vrijheidsmaaltijd voldoen aan de randvoorwaarden. U kunt zich hier aanmelden.

Waar kan ik terecht voor vragen, advies of hulp over Vrijheidsmaaltijden?

Neem contact op met het Nationaal Comité 4 en 5 mei via vrijheidsmaaltijden@4en5mei.nl. 

Lees meer over de Vrijheidsmaaltijden.

Tooltip contents