Wilt u met uw leerlingen een herdenking organiseren? En ze zo meer te weten laten komen over de lokale oorlogsgeschiedenis? Adopteer een monument!
Met het project Adopteer een monument gaat de lokale oorlogsgeschiedenis voor leerlingen leven: ze ontdekken het verhaal achter een oorlogsmonument in hun buurt. Ze leren wat herdenken is en waarom het belangrijk is om de verhalen uit de oorlog door te geven. Door onderzoek te doen naar hun monument of oorlogsgraf en zelf een herdenking te organiseren raken leerlingen betrokken bij de geschiedenis.
Klik hier om u aan te melden voor het project. Deelname is kosteloos.
Adopteer een monument is een educatief project. Het lesmateriaal is gericht op groep 7 en 8 van het primair onderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. In de praktijk komt het voor dat andere instellingen ook een verzoek doen om een monument te adopteren. Te denken valt aan Pabo’s, jeugdorganisaties of scoutingverenigingen. Het Nationaal Comité bekijkt per aanvraag of het verzoek aansluit bij de educatieve doelstellingen. Alleen als een adoptie een educatief doel dient, faciliteert het comité een deelnemer. Het is overigens aan eenieder vrij om te herdenken bij een oorlogsmonument.
Nee, het Denkboek is gratis voor alle leerlingen in de bovenbouw van het primair onderwijs.
Het herdenkingspakket bestaat uit een bloemenbon t.w.v. 40 euro met activeringscode, 2 rouwlinten en 30 vrijheid-pins. De vrijheid-pins zijn voor de leerlingen, om tijdens de herdenking te dragen. Hiermee laten leerlingen zien dat ze herdenken en vieren belangrijk vinden. Als u een herdenkingspakket met daarin een bloemenbon heeft besteld, ontvangt u deze in de maand voorafgaand aan de herdenking. Voor vragen over het herdenkingspakket kunt u contact opnemen met EDG: 030-241 70 30 of per e-mail: klantenservice@onderwijsinformatie.nl.
Heeft u in het kader van het project Adopteer een monument een herdenkingspakket besteld? U ontvangt het bestelde pakket in de maand voorafgaand aan de herdenking. Voor vragen over het herdenkingspakket kunt u contact opnemen met Onderwijsinformatie.nl: 030-241 70 20 of per e-mail: klantenservice@onderwijsinformatie.nl.
Dit verschilt per comité en gemeente. Scholen kunnen zelfstandig het project uitvoeren, maar lokale comités of gemeenten kunnen als initiatiefnemer ook scholen uitnodigen om deel te nemen aan het project. Lokale comités zijn erg belangrijk, omdat ze vaak direct contact hebben met scholen en al jaren samenwerken met scholen voor de herdenking bij een oorlogsmonument. In alle gevallen moet de school zich wel bij het Nationaal Comité aanmelden; alleen dan kan een herdenkingspakket met bloemenbon worden besteld. Lokale comités en gemeenten kunnen daarnaast de scholen persoonlijk enthousiasmeren en meer informatie geven, soms in de vorm van een gastles.
De scholen die meedoen aan het project worden genoemd in de oorlogsmonumentendatabase op de website van het comité. In deze database kan op plaatsnaam gezocht worden om de oorlogsmonumenten in een bepaalde plaats te bekijken.
Adreswijzigingen met betrekking tot Adopteer een monument, het Denkboek en het 4FREE Magazine kunnen gemeld worden bij onze partner Onderwijsinformatie.nl. Zij beheren het adressenbestand en zijn te bereiken via klantenservice@onderwijsinformatie.nl.
Adopteer een monument is een onderwijsproject van het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met de Oorlogsgravenstichting en wordt mede mogelijk gemaakt door vfonds.
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei en vfonds werken samen aan projecten die bijdragen aan het versterken van de waardering voor de democratische rechtsstaat, veteranen, en het vergroten van kennis en vaardigheden die nodig zijn om actief bij te kunnen dragen aan een vreedzame samenleving.