Vrijheidsmaaltijden

In Nederland kunnen we vieren dat we in vrijheid leven. Maar vrijheid is nooit vanzelfsprekend. Daarom gaan we op 5 mei in heel Nederland met elkaar aan tafel, om verhalen te delen en samen vrijheid te vieren.

Vrijheids­maaltijden

Vind jij het leuk om mensen samen te brengen? Dan is het organiseren van een Vrijheidsmaaltijd echt iets voor jou! Of schuif aan! Ook in jouw buurt worden deze maaltijden georganiseerd. Waar schuif jij aan?

Veelgestelde vragen

Wat is een Vrijheidsmaaltijd?

Een Vrijheidsmaaltijd vier je samen met je buren, je beste vrienden, vage bekenden en nieuwe gezichten. De kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten over vrijheid en onvrijheid spreken. Ontmoet nieuwe gezichten, luister naar elkaars verhalen en leer elkaar beter kennen op Bevrijdingsdag. Schuif je aan?

Een Vrijheidsmaaltijd bestaat uit de volgende onderdelen:

  • De Vrijheidsmaaltijd vindt plaats op 5 mei
  • De Vrijheidsmaaltijd begint met een vrijheidstoost
  • De Vrijheidsmaaltijd initieert gesprekken over (o.a.) vrijheid en onvrijheid
  • De Vrijheidsmaaltijd staat in het teken van verbinding

Lees meer over de vrijheidsmaaltijden.

Hoe kan ik mij aanmelden als organisator van een Vrijheidsmaaltijd?

Iedereen mag zich aanmelden als organisator van een Vrijheidsmaaltijd. Het maakt niet uit of het om een particulier initiatief gaat of om een maaltijd gaat is georganiseerd door een comité, vereniging, bedrijf of instantie. Iedereen kan het, je kunt het zo klein of groot aanpakken als je zelf wil. Serveer de Vrijheidssoep in je woonkamer, in het park om de hoek, voor 2 of 200 mensen. Lees hier meer en meld je aan!

Wie kan een aanvraag indienen voor een financiële bijdrage voor Vrijheidsmaaltijden?

Stichtingen en verenigingen uit het gehele Koninkrijk der Nederlanden, dus inclusief het Caribisch gebied, die ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel en die een Vrijheidsmaaltijd willen organiseren, kunnen vanaf eind 2024 bij Vfonds een aanvraag indienen voor Vrijheidsmaaltijden editie 2025. Raadpleeg de website van Vfonds voor meer informatie.

 

 

Waar kan ik terecht voor vragen, advies of hulp over Vrijheidsmaaltijden?

Neem contact op met het Nationaal Comité 4 en 5 mei via vrijheidsmaaltijden@4en5mei.nl. 

Lees meer over de Vrijheidsmaaltijden.

Kan ik een Vrijheidsmaaltijd ook op een andere dag organiseren?

Nee, de Vrijheidsmaaltijden vinden alleen plaats op 5 mei. Uiteraard is het mogelijk om op de datum waarop jouw eigen stad of dorp is bevrijd een maaltijd te organiseren, maar een Vrijheidsmaaltijd is op 5 mei, als de hele Nederlandse samenleving de vrijheid viert.

Lees meer over de Vrijheidsmaaltijden.

Wat is de Vrijheidssoep?

In 2020 konden de Vrijheidsmaaltijden niet op de gebruikelijke wijze doorgang vinden. Het Amsterdams 4 & 5 mei Comité heeft toen met Michelin-chef Joris Bijdendijk en Samuel Levie een speciaal blik Vrijheidsmaaltijdsoep bedacht, met het doel dat iedereen – ondanks de coronamaatregelen – dezelfde maaltijd kon delen. Ook in Rotterdam werd dat jaar een eigen versie van de Vrijheidsmaaltijdsoep verspreid. In 2021, 2022 en 2023 is de soep, die altijd vegan is, voortgezet door het Nationaal Comité 4 en 5 mei en door heel Nederland verspreid. Het recept is steeds van een andere bekende chef; Yvette van Boven (2021), Nadia Zerouali (2022) en London Loy (2023). Nick Toet is de chef van 2024. Bekijk hier zijn recept.

Waar kan ik een Vrijheidsmaaltijd bezoeken?

In heel het land worden op 5 mei Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. De maaltijden van 2024 worden half april zichtbaar gemaakt.

Tooltip contents