In Nederland kunnen we vieren dat we in vrijheid leven. Maar vrijheid is nooit vanzelfsprekend. Daarom gaan we op 5 mei in heel Nederland met elkaar aan tafel, om verhalen te delen en samen vrijheid te vieren.
Een Vrijheidsmaaltijd vier je samen met je buren, je beste vrienden, vage bekenden en nieuwe gezichten. De kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten over vrijheid en onvrijheid spreken. Ontmoet nieuwe gezichten, luister naar elkaars verhalen en leer elkaar beter kennen op Bevrijdingsdag. Schuif je aan?
Een Vrijheidsmaaltijd bestaat uit de volgende onderdelen:
Iedereen mag zich aanmelden als organisator van een Vrijheidsmaaltijd op 5 mei! Of je nu als particulier, vereniging, bedrijf of comité meedoet, iedereen kan een maaltijd organiseren – groot of klein, ontbijt, lunch of diner. Als organisator ontvang je van ons de Vrijheidssoep, placemats en gesprekskaartjes cadeau. Meld jouw maaltijd aan via dit formulier.
Lees hier meer over het organiseren van een Vrijheidsmaaltijd.
De aanvraagmogelijkheid voor een financiële bijdrage van Vfonds is gesloten, maar een Vrijheidsmaaltijd organiseren kan nog steeds! Meld jouw maaltijd aan via dit formulier en ontvang de Vrijheidssoep, placemats en gesprekskaartjes van ons cadeau.
Neem contact op met het Nationaal Comité 4 en 5 mei via vrijheidsmaaltijden@4en5mei.nl.
Nee, de Vrijheidsmaaltijden vinden alleen plaats op 5 mei. Uiteraard is het mogelijk om op de datum waarop jouw eigen stad of dorp is bevrijd een maaltijd te organiseren, maar een Vrijheidsmaaltijd is op 5 mei, als de hele Nederlandse samenleving de vrijheid viert.
In 2020 konden de Vrijheidsmaaltijden niet op de gebruikelijke wijze doorgang vinden. Het Amsterdams 4 & 5 mei Comité heeft toen met Michelin-chef Joris Bijdendijk en Samuel Levie een speciaal blik Vrijheidsmaaltijdsoep bedacht, met het doel dat iedereen – ondanks de coronamaatregelen – dezelfde maaltijd kon delen. Ook in Rotterdam werd dat jaar een eigen versie van de Vrijheidsmaaltijdsoep verspreid. In 2021, 2022 en 2023 is de soep, die altijd vegan is, voortgezet door het Nationaal Comité 4 en 5 mei en door heel Nederland verspreid. Het recept is steeds van een andere bekende chef; Yvette van Boven (2021), Nadia Zerouali (2022), London Loy (2023) en Nick Toet in 2024. De chef van 2025 is Jet van Nieuwkerk. De Vrijheidssoep 2025 van Jet van Nieuwkerk is een goedgevulde minestronesoep met boerenkool en witte bonen.
In heel het land worden op 5 mei Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. De maaltijden van 2025 zijn vanaf half april zichtbaar.