5 mei-kinderlezing 2022

Uitgesproken door Liam Spikmans op Bevrijdingsdag 2022.

Hallo, ik ben Liam. Mijn interesse in de Tweede Wereldoorlog begon toen ik met mijn ouders en broertje naar Normandië ging. Op de stranden waar alle soldaten de klif op klommen is de grote bevrijding van Europa begonnen. Ook heb ik veel verhalen gehoord van mijn overgroot  oma, die de oorlog heeft meegemaakt.

Wat betekent vrijheid vandaag de dag voor mij? Dat vind ik een moeilijke vraag als het er gewoon is…

Als je kijkt naar de voorpagina’s van de kranten met berichten over de oorlog in Oekraïne dan kun je zien en lezen wat er allemaal gebeurt.

Omdat journalisten in Nederland ‘gewoon’ hun werk mogen doen. Maar de mensen in Rusland zullen deze foto’s misschien nooit zien en de verhalen misschien nooit horen.

En als ik op school rondloop, dan ben ik blij om te weten dat de lessen die ik krijg van meerdere kanten worden verteld.

De leraren hebben er al lang over na kunnen denken en kunnen mij beter vertellen waar het nou precies om gaat. Er is ruimte om met elkaar te praten en van mening te verschillen.

Sterker nog het helpt mij alleen maar beter om een eigen mening te vormen.

Ook worden we aangemoedigd om zelf op onderzoek uit te gaan en de echte info te kunnen scheiden van de fake info. Natuurlijk blijft dat moeilijk en hoop ik dat we erop kunnen vertrouwen dat de journalisten vrij hun werk kunnen blijven doen want dat is democratie.

Ik vind het cool dat wij in een land leven waar zoveel keuzemogelijkheden zijn. Je zou er bijna keuzestress van krijgen, en dat is een ontzettend luxeprobleem!

Dit alles bij elkaar laat mij zien wat vrijheid is.

Tooltip contents