Zonnige Bevrijdingsdag met Vrijheidsmaaltijden en Bevrijdingsfestivals

5 mei 2022

Na twee coronajaren werd dit jaar in het hele land volop Bevrijdingsdag gevierd. De veertien Bevrijdingsfestivals trokken meer dan een miljoen bezoekers. Op ruim 400 Vrijheidsmaaltijden werd gesproken over vrijheid en in heel Nederland werd de Vrijheidssoep geserveerd.  

 5 mei-lezing
Vanuit de Lievekamp in Oss droeg Ridder der militaire Willems-Orde luitenant-kolonel Gijs Tuinman de 5 mei-lezing voor: “Zijn we niet pas werkelijk vrij als we leren ons empathischer en verdraagzamer op te stellen, zelfs voor de vijand? Als we de morele moed hebben om ons in te leven in de positie van een ander en de vraag te stellen: wat heb jij nodig om je vrij te voelen?”.  

Bevrijdingsvuur
Na de lezing werd ontstak minister-president Rutte samen met Ambassadeur van de Vrijheid Duncan Laurence het Bevrijdingsvuur op het Bevrijdingsfestival Brabant in ‘s-Hertogenbosch. Dit was het startsein voor de veertien Bevrijdingsfestivals in het land.  

Duncan Laurence, Suzan & Freek, Fresku en Donnie verzorgden als Ambassadeurs van de Vrijheid verschillende optredens op de festivals. Na twee online edities vlogen de Ambassadeurs dit jaar weer als vanouds met helikopters van Defensie door het land. 

Vrijheidsmaaltijden 
In het hele land werden Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Bij veel maaltijden stond de Vrijheidssoep van chef Nadia Zerouali op het menu. Zij maakte een recept voor een Marokkaanse harira, die zelf bereid kon worden maar ook in blik verkrijgbaar was. Bij verschillende Vrijheidsmaaltijden werd samen met Oekraïense vluchtelingen stilgestaan bij de oorlog in Oekraïne.  

5 mei-concert
Traditiegetrouw werd de Nationale Viering van de Bevrijding afgesloten met het 5 mei-concert. Na twee edities vanuit Koninklijk Theater Carré, vond het concert dit jaar weer plaats op de Amstel in Amsterdam, in aanwezigheid van de koning, de koningin en de minister-president. De muziek werd verzorgd door de philharmonie zuidnederland onder leiding van dirigent Duncan Ward. Eric Corton was dit jaar de centrale verteller. Hij zorgde voor de rode draad tussen optredens van onder andere Anita Meyer, Tania Kross, Merijn van Haren, Wasim, Fresku en Ella van Poucke. 

Klik hier voor foto’s van de 5 mei-lezing
Klik hier voor foto’s van de Bevrijdingsfestivals
Klik hier voor foto’s van het 5 mei-concert

Tooltip contents