Programma Nationale Herdenking en Nationale Viering van de Bevrijding 2024 bekend

16 april 2024

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien. Op 5 mei vieren we dat het Koninkrijk der Nederlanden in 1945 is bevrijd en dat we sindsdien in vrijheid leven.

Het thema voor de herdenkingen en vieringen is dit jaar Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid. Met dit thema vraagt het Nationaal Comité in het jaar dat de lustrumviering van 80 jaar vrijheid in september van start gaat, aandacht voor de littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet en die nog steeds zichtbaar zijn.

Nationale Herdenking, zaterdag 4 mei

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima zijn op 4 mei aanwezig bij de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Schrijver Dido Michielsen spreekt hier haar 4 mei-voordracht De verloren oorlog uit. Aansluitend legt het koninklijk paar tijdens de herdenkingsplechtigheid op de Dam de eerste krans bij het Nationaal Monument. Na de twee minuten stilte volgt de voordracht van de 15-jarige Marijn Spruit uit Sittard. Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema verzorgt dit jaar de toespraak. De NOS zendt de Nationale Herdenking in De Nieuwe Kerk en op de Dam vanaf 18.45 uur live uit op NPO 1.

Nationale Viering van de Bevrijding, zondag 5 mei

5 mei-lezing Lilian Gonçalves-Ho Kang You
Limburg is dit jaar de gastprovincie van de Nationale Viering van de Bevrijding. De Nationale Viering start met een inhoudelijk programma in ECI cultuurfabriek in Roermond. Jurist en mensenrechtenactivist Lilian Gonçalves-Ho Kang You verzorgt hier de 5 mei-lezing, getiteld Vrijheid is de rechtsstaat.

Ontsteken Bevrijdingsvuur
Aansluitend ontsteekt minister-president Rutte om 13.00 uur het Bevrijdingsvuur op het Bevrijdingsfestival Limburg op het ARLO-terrein in Roermond. Hij doet dit samen met Ambassadeur van de Vrijheid Wende. Dit is het startsein voor de veertien Bevrijdingsfestivals in het land. Claude, Son Mieux, Flemming en Wende verzorgen als Ambassadeurs van de Vrijheid verschillende optredens op de festivals. De programma’s van de veertien festivals zijn te vinden via www.bevrijdingsfestivals.nl.

Vrijheidsmaaltijden en Vrijheidssoep
In het hele land worden Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Op vrijheidsmaaltijden.nl is vanaf 22 april te zien waar en hoe laat de maaltijden plaatsvinden. Op dit moment zijn er in Nederland en in het Caribisch deel van het Koninkrijk al meer dan vijfhonderd Vrijheidsmaaltijden in voorbereiding. Het recept voor de Vrijheidssoep is dit jaar van chef Nick Toet.

5 mei-concert
De Nationale Viering van de Bevrijding eindigt traditiegetrouw met het 5 mei-concert, in aanwezigheid van de koning, de koningin en de minister-president. Het concert wordt verzorgd door de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’, onder leiding van chef-dirigent majoor Tijmen Botma. De algehele muzikale leiding is in handen van Eric van Tijn. Frits Spits en Karsu verzorgen de presentatie. Solisten zijn April Darby, Gaia Aikman, Guus Meeuwis, Flemming, Emma Kok en pianist Thijs Willers. Ook zijn er optredens van de Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar, Slagerij van Kampen, danser Redo en de cast van Soldaat van Oranje – De Musical.

De NOS zendt het 5 mei-concert vanaf 20.30 uur live uit op NPO 1.

Tooltip contents