Ambassadeurs van de Vrijheid verdiepen zich in vrijheid met korte documentaires

29 april 2024

Claude, Flemming, Son Mieux en Wende verdiepen zich dit jaar als Ambassadeurs van de Vrijheid in het belang van vrijheid en vrede. Naast dat ze op verschillende Bevrijdingsfestivals in het land zullen optreden, brengen ze in aanloop naar 5 mei hun ervaringen en gedachten over het onderwerp naar buiten in de vorm van drie korte documentaires en een podcast.

Zo maakte zanger Claude in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei een korte documentaire over zijn tijd in een asielzoekerscentrum in Nederland, waar hij sinds zijn 9e verbleef nadat hij met zijn gezin uit Congo vluchtte. In de docu komt aan bod hoe hij deze tijd ervaren heeft. Ook ontmoet hij een oude bekende. Zangeres Wende verdiepte zich in de vrijheid van meningsuiting door in samenwerking met Amnesty International aandacht te besteden aan artiesten die vastzitten vanwege het werk dat ze maken. Een van de personen die ze spreekt is de zus van een artiest die in Saoedi-Arabië is gearresteerd en nog altijd vastzit.

De zevenkoppige band Son Mieux ging in gesprek met Diana Burkot, een van de bandleden van de Russische politieke punkrockband en kunstcollectief Pussy Riot, die verbannen werd uit Rusland. Ze sloegen de handen ineen om de hit Feels samen opnieuw op te nemen. Daarvoor namen ze samen een ‘live performance video’ op die te streamen is via YouTube. Ambassadeur van de Vrijheid Flemming dook tot slot in zijn eigen familiegeschiedenis en de Surinaamse roots van zijn opa. 

Overzicht release momenten en waar de docu’s te zien/beluisteren zijn:

Son Mieux, maandag 29 april 

Claude, dinsdag 30 april 

Wende, woensdag 1 mei 

Flemming, vrijdag 3 mei 

 

Tooltip contents