Young Impact en het Nationaal Comité 4 en 5 mei lanceren campagne #GeefVrijheidDoor

26 april 2024

Jongerenorganisatie Young Impact en het Nationaal Comité 4 en 5 mei hebben de afgelopen maanden met een landelijke campagne de handen ineengeslagen om het thema (on)vrijheid dichter bij de jongere doelgroep te brengen. Samen ontwikkelden zij de lesmodule #GeefVrijheidDoor, gehost door presentator Klaas van Kruistum en zangeres Bente Fokkens.

In deze nieuwe lesmodule geven zij jongeren niet alleen de tools om hun eigen vrijheid te begrijpen en te beschermen, maar krijgen ze ook perspectieven om mensen met een mindere mate van vrijheid te ondersteunen en met hen in gesprek te gaan. Wat is er nodig om vrijheid te ervaren? En wat zijn de gevolgen van onvrijheid? Dit soort vragen, en nog veel meer, worden behandeld. Sinds de lancering in maart hebben al meer dan 5000 leerlingen de lesmodule gevolgd. Een gevoel van vrijheid ervaren is voor jongeren cruciaal, zeker in deze tijd van vele oorlogen en andere grote uitdagingen. Het is bijzonder om van hen terug te horen wat onze lesmodule hen biedt: perspectief en dankbaarheid voor het land waarin ze leven en concrete handvatten om zelf actief bij te dragen aan vrijheid”, aldus Wendy Kakebeeke, directeur van Young Impact.

Ook Laura Dekker, educatiemedewerker bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei ziet een duidelijke meerwaarde in de samenwerking. “Door met Young Impact samen te werken en onze expertises te bundelen, kunnen we thema’s als de Tweede Wereldoorlog, (on)vrijheid en democratische waarden zowel binnen als buiten het klaslokaal bij een jonge doelgroep onder de aandacht brengen. Met eigen ogen kunnen zien hoe onze campagne positieve impact maakt, is heel waardevol en motiverend.”

 Jongere op de Dam
Tijdens de landelijke Kick-off op vrijdag 8 maart bij Trevianum Scholengroep in Sittard gingen voor het eerst 150 leerlingen tegelijk met de lesmodule aan de slag. Hier deden de enthousiaste leerlingen ook mee aan een Impact Challenge, waarin zij over de meerwaarde van herdenken schreven. Na het voordragen voor een volle zaal met schoolgenoten en de beoordeling van het Nationaal Comité 4 en 5 mei won uiteindelijk het verbindende verhaal van leerlinge Marijn Spruit (15). Zij mag haar voordracht op 4 mei met het grote publiek delen tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. In haar voordracht zal ze vertellen over het Indische familieverhaal van haar overgrootouders die elkaar ontmoetten na de oorlog: hij als ondervoede soldaat in voormalig Nederlands-Indië, zij als verpleegster in het ziekenhuis waar hij werd opgevangen. In donkere tijden vonden ze hoop en liefde.

People for People
Na de succesvolle Kick-off in maart verrast Young Impact in april nóg een school met een impactvolle ochtend. Dit keer neemt het Laurens Lyceum uit Rotterdam deel aan een door Young Impact georganiseerde themaspecial. Op vrijdag 26 april werken 150 brugklassers met de nieuwe lesmodule #GeefVrijheidDoor, gegeven door gespecialiseerde trainers van Young Impact. Hierna doen de leerlingen mee aan een Impact Challenge. Samen met stichting People for People maken én schrijven zij bemoedigende, opbeurende en liefdevolle kaarten voor leeftijdsgenoten van de brugklassers. Jongeren die noodgedwongen hun thuis hebben moeten verlaten, zonder ouders naar Nederland zijn gevlucht, waar ze onder uitdagende omstandigheden een nieuw leven proberen op te bouwen. Met de kaarten heten de Rotterdamse leerlingen de jongeren welkom in Nederland en steken hen een hart onder de riem.

People for People directeur Marcella Simons is blij met de waardevolle samenwerking tussen beide stichtingen. “Young Impact laat jongeren in actie komen voor hele belangrijke, maatschappelijke thema’s. Zij geloven, net als wij bij People for People, enorm in de kracht van jongeren. Het kan niet anders dan impactvol worden als jongeren zich verplaatsen in elkaars belevingswereld en elkaars dag minder kwetsbaar en juist mooier maken met bemoedigende en positieve woorden.”

Creators voor de Vrijheid
Om het thema (on)vrijheid ook buiten het klaslokaal dichter bij jongeren te brengen, lanceren de organisaties, net als in 2023, een creatief en inhoudelijk campagneconcept in samenwerking met 4All Levels en vier creators. “We zijn trots dat we door deze samenwerking, samen met de creators, jongeren kunnen inspireren na te denken over herdenken en vrijheid”, aldus Miranda Huybers van 4All Levels. Zo maakte creator Jitse Spierings een documentaire over het leven van kinderen in Kamp Vught. Voor dit verhaal ging hij op bezoek in het kamp en bezocht hij de Franciscusschool in IJmuiden, waar het Nationaal Comité 4 en 5 mei een gastles verzorgde. De documentaire van Jitse gaat in première tijdens de livestream van collega-creator CromoTag op 4 mei, om 20.02, na de twee minuten stilte. Tijdens de livestream gaat CromoTag in gesprek met zijn eigen vaste kijkers over het thema herdenken en (on)vrijheid, en krijgt hij digitaal bezoek van creators Sara Dol en Noä Noëlla, die op 5 mei samen live verslag doen van Bevrijdingsfestival, inhoudelijke interviews houden met bezoekers én samen impact gaan maken.

Tooltip contents