Themajaar ‘Leven met oorlog’ afgesloten

2 november 2023

Vandaag is tijdens het Congres ‘Leven met oorlog’ het gelijknamige themajaar officieel afgesloten. Maartje Roelofs, directeur maatschappelijke ondersteuning van het ministerie van VWS, blikte terug op het themajaar waarin door tientallen maatschappelijke organisaties en musea activiteiten en programma’s zijn ontwikkeld over de doorwerking van oorlog.

In twee panelgesprekken werd teruggeblikt op verschillende projecten van het themajaar, waaronder een project van FOTODOK waarin werk van Oekraïense vrouwelijke fotografen werd tentoongesteld en ‘Artsen(l)eed’, een podcastserie en tentoonstelling over het artsenverzet in Kamp Amersfoort. Een van de minidocumentaires die ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld in samenwerking met de herinneringscentra heeft ontwikkeld werd getoond. Ook gingen betrokkenen onder leiding van dagvoorzitter Nick Teunissen met elkaar in gesprek over de rol van thematisch programmeren.

Themajaar
Het themajaar ‘Leven met oorlog’ werd georganiseerd door ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum, het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de Oorlogsgravenstichting en werd mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS en vfonds. Inmiddels wordt gewerkt aan de voorbereidingen op de komende themajaren die in het teken zullen staan van de viering van 80 jaar vrijheid.

Tooltip contents