Voorbeelden herdenken en vieren in coronatijd 2021

Op 4 en 5 mei 2021 werden overal in Nederland herdenkingen en vieringen georganiseerd. Door de strenge maatregelen in verband met COVID-19 moesten deze herdenkingen en vieringen echter op een andere manier georganiseerd worden. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft lokale organisatoren gevraagd hoe zij dit hebben gedaan. Hieronder volgt een bundeling van verschillende initiatieven. We hopen dat u er inspiratie uithaalt die u wellicht kunt gebruiken en toepassen als herdenkingen en vieringen weer op een ‘normale’ wijze doorgang kunnen vinden.

Initiatieven voor en door de jeugd

  • De Stichting 4 en 5 mei Lichtenvoorde heeft samen met een regionale omroep de film Vlinder op zoek naar Vrijheid In deze film ontdekt een jong meisje dat Nederland vroeger ook al eens te maken had met een avondklok en dat burgers toen ook onvrijheid ervaarden. Ze besluit dan op zoek te gaan naar vrijheid en komt daarbij in aanraking met verhalen van toen en nu. De film is hier te bekijken.
  • In Montfoort heeft het 4 en 5 mei comité Montfoort hard gewerkt aan een coronaproof activiteit voor de jeugd. Er is een interactieve speurtocht georganiseerd waarbij leerlingen de opdracht kregen voorwerpen uit oorlogstijd te zoeken en daarover vragen te beantwoorden. Meer informatie over de tocht vindt u hier.

Verhalen over herdenking vastgelegd op film

  • Naast drie sobere herdenkingen met een klein aantal genodigden en een digitale toespraak van de burgemeester, hebben nabestaanden en belangstellenden uit de gemeente Westvoorne verteld over gebeurtenissen uit de oorlogsgeschiedenis van Westvoorne. Van deze drie aangrijpende verhalen, afgewisseld met beelden van de herdenkingen, is een film gemaakt. Bekijk de film hier.
  • In Veghel, onderdeel van de gemeente Meierijstad, is het al jaren traditie een theatervoorstelling op te voeren voorafgaand aan de plaatselijke herdenking. Omdat een voorstelling in het theater op 4 mei dit jaar niet tot de mogelijkheden behoorde, is het script omgebouwd naar een film. Het verhaal vertelt over een aantal zusters Franciscanessen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in een Japans interneringskamp terechtkwamen. Bekijk de volledige film.
  • Ook dit jaar was er geen herdenking bij het monument op het Amsterdamse IJburg. Daarom is het persoonlijke verhaal van Henriette Henriquez Pimentel en de ontsnapping van 600 Joodse kinderen uit de crèche van de Hollandsche Schouwburg vastgelegd op film. Op deze manier kon er toch stil worden gestaan bij dit bijzondere verhaal, dat anders tijdens de herdenking zelf zou zijn verteld: Hoe 600 Joodse kinderen uit handen van de Duitsers werden gered.
  • De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft behoorlijk out of the box moeten denken voor een alternatief voor hun traditionele herdenking. Zij hebben een film geproduceerd met muziek en dans door de jeugd, waarin twee broers en hun Joodse onderduiker die zij als broer beschouwden, hun verhaal doen: bekijk de film.

De herdenking opgenomen en online uitgezonden

  • In Dronten is dit jaar de 4 mei-herdenking op een alternatieve manier georganiseerd. Er is op verschillende manieren stilgestaan bij het thema ‘Na 75 jaar vrijheid’. Er was muziek, een interview met een gastgezin en hun onderduiker, moderne dans bij het monument, een gesprek tussen een veteraan en leerlingen, en een kranslegging in klein gezelschap. Dit alles is opgenomen op film en is hier te bekijken.
  • Bij het monument in Bolsward zijn 89 linten geplaatst met daarop de namen van de Bolswarder oorlogsslachtoffers. De herdenking is opgenomen: Dodenherdenking Bolsward 2021.
  • In Aardenburg hebben twee jonge studenten van het VTI in Brugge een film gemaakt van de herdenking. De herdenking zelf bestond uit het leggen van bloemen bij de oorlogsgraven. Ook een groep kinderen heeft bloemen gelegd. De film vindt u hier.
  • In nauwe samenwerking met het Comité 4 en 5 mei Soest-Soesterberg, hebben de vier scoutinggroepen uit Soest een verkorte plechtigheid op film gemaakt. Naast het vlaggenceremonieel, de kranslegging, het Wilhelmus, het saluut van de scouts en de erewacht zijn er ook verschillende toespraken en gedichten te zien en te horen in de herdenkingsvideo. Bekijk de film.
  • Speciaal voor 4 mei is een film opgenomen met een bijdrage uit alle kernen van de gemeente Bernheze. Deze film bevat een toespraak van de burgemeester, interviews met inwoners die de oorlog hebben meegemaakt, gedichten, muziek en andere beelden met een link naar de herdenking. De film is te bekijken op YouTube.
  • Er is geen fysieke herdenking in Hengelo (Ov) geweest. In plaats daarvan heeft de Stichting 4 mei Herdenkingsbijeenkomst Hengelo een film laten maken in samenwerking met een regionale omroep. In deze film zijn alle programmaonderdelen opgenomen, zoals de toespraak van de burgemeester, muziek van leerlingen van Oyfo, een gedicht en een toespraak van schrijver Frank Krake over ‘vrij zijn’, en de kranslegging bij het lokale monument. De film is op verschillende kanalen terug te kijken, bijvoorbeeld op YouTube.
  • Bij het monument aan de Amstelveenseweg in Amsterdam heeft een sobere herdenking plaatsgevonden. Er zijn bloemen gelegd en een trompettist heeft de Taptoe geblazen en het Wilhelmus gespeeld. Bekijk hier de herdenking op film: 4 mei 2021 monument Amstelveenseweg Amsterdam.

De herdenking in klein gezelschap laten plaatsvinden

  • Met een klein gezelschap van ongeveer 50 genodigden heeft in de Sint Janskerk en op de Markt in Gouda een herdenkingsbijeenkomst plaatsgevonden. De gehele Goudse bevolking kon tussen 11.00 en 17.30 uur bloemen leggen bij het monument op de Markt. Daarnaast is opgeroepen om de hele dag de vlag halfstok te hangen en zijn alle geoefende bespelers van blaasinstrumenten in Goude uitgenodigd om tussen 19.58 en 20.00 uur het Taptoe-signaal mee te spelen. Ook zijn er drie kransen gelegd: één namens de Goudse bevolking, de volgende uit erkentelijkheid voor de leden van het voormalig verzet en als laatste namens alle Goudse veteranen.

Online programma over vrijheid

  • Het 5 mei comité Alkmaar heeft op Bevrijdingsdag een online programma van een uur gemaakt met acht items die te maken hebben met vrijheid en bevrijding in Alkmaar. Bekijk het op YouTube.
Tooltip contents