Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Adopteer dit monument.

Someren-Eind, monument aan Kanaaldijk-Zuid (foto: Gemeente Someren)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan Kanaaldijk-Zuid in Someren-Eind (gemeente Someren) is een liggende gedenksteen van zwarte natuursteen. Bij de steen staat een kruis.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'TER EERBIEDIGE
NAGEDACHTENIS
W.J.M. WIJNEN
BURGEMEESTER
DER GEMEENTE ASTEN
EN P.J.C. SMULDERS
BURGEMEESTER
DER GEMEENTE
SOMEREN
DIE OP
15 AUGUSTUS 1944
OP DEZE PLAATS
VIELEN
ALS SLACHTOFFERS
VAN HET VERZET'.

Symboliek
Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Smulders Petrus Johannes Cornelis 17-01-1895 15-08-1944

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan Kanaaldijk-Zuid in Someren is opgericht ter nagedachtenis aan burgemeester P.J.C. Smulders van Someren en burgemeester W.J.M. Wijnen van Asten die hier op 15 augustus 1944 in opdracht van de Duitse bezetter door NSB'ers zijn gefusilleerd.

Wilhelmus Josephus Marie Wijnen werd geboren op 22 september 1880 in Sint-Oedenrode en ligt begraven op de R.K. begraafplaats in Asten. Petrus Johannes Cornelis werd geboren op 17 januari 1895 in Middelbeers en ligt begraven op de R.K. begraafplaats St. Lambertus in Someren-Dorp. Beiden waren lid van het verzet.

Nadat eind juli 1944 verzetsstrijders twee landwachters doodschoten op de weg tussen Gemert en Beek en Donk, was de Duitse bezetter uit op vergelding. Een lokale NSB'er werd benaderd om een lijst samen te stellen met daarop namen en adressen van personen uit Asten en Someren die als tegenstanders van het Duitse regime bekend stonden. Bovenaan de lijst stonden de namen van burgemeester Wijnen uit Asten en burgemeester Smulders uit Someren.

Nadat op 14 augustus 1944 rond middernacht aan het Koningsplein burgemeester Wijnen werd opgepakt, werd in de Speelheuvelstraat in Someren burgemeester Smulders meegenomen. Diens buurman dokter Jacobs moest ook mee, maar werd niet thuis aangetroffen. Frans Eijsbouts in de Nieuwe Kerkstraat was de volgende persoon op de lijst en werd in plaats van Jacobs opgepakt. Vervolgens werden de gearresteerden naar de Kanaaldijk richting Weert gebracht en daar neergeschoten.

Eijsbouts overleefde op wonderlijke wijze de moordaanslag. In de publicatie Geschiedenis van Someren in de Tweede Wereldoorlog deed hij verslag van de gebeurtenis: "Hoe lang ik daar gelegen heb weet ik niet. Toen ik helemaal niets meer hoorde ben ik opgestaan - toen pas merkte ik dat ik gewond was aan mijn arm - en de sloot uitgeklommen. Een eindje van elkaar lagen beide burgemeesters. Burgemeester Wijnen van Asten had blijkbaar willen vluchten, want die lag tien meter verder. Ze waren beiden dood."

Locatie
Het monument bevindt zich tussen Sluis XII en Sluis XIII aan Kanaaldijk-Zuid te Someren-Eind (gemeente Someren)

Bronnen

  • Gemeente Someren;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker, Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Geschiedenis van Someren in de Tweede Wereldoorlog van W.A.L. Joosen e.a. (Someren, Boekhandel van de Moosdijk). ISBN 10 9090007202;
  • www.someren.nl

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Mariette | 4 mei 2020

onschuldig gevallen, zo oneerlijk.