Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Gerard Engels
Onthulling: 4 mei 1988
Adopteer dit monument.

Hoeven, vrijheidsmonument (Foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het vrijheidsmonument in Hoeven (gemeente Halderberge) is een bronzen beeld van een mensenfiguur die voor een groot stuk natuursteen staat. Bij het beeld is een gedenksteen geplaatst. Het gedenkteken is 5 meter hoog, 4 meter breed en 50 centimeter diep.

Tekst
De gedenksteen bevat de namen van circa veertig oorlogsslachtoffers uit Hoeven en Bosschenhoofd.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het vrijheidsmonument herinnert de inwoners van Hoeven (gemeente Halderberge) aan de Tweede Wereldoorlog en het herwinnen van de vrijheid. Met het gedenkteken worden tevens veertig oorlogsslachtoffers uit Hoeven en Bosschenhoofd herdacht die tijdens de bezettingsjaren zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1988 door de Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant, de heer Houben.

Locatie
Het monument is geplaatst in de tuin van centrum Bovendonk aan de Hofstraat in Hoeven.

Bron
Gemeente Halderberge.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht