Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Gerard Engels
Onthulling: 4 mei 1988
Adopteer dit monument.

Hoeven, vrijheidsmonument (Foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het vrijheidsmonument in Hoeven (gemeente Halderberge) is een bronzen beeld van een mensenfiguur die voor een groot stuk natuursteen staat. Bij het beeld is een gedenksteen geplaatst. Het gedenkteken is 5 meter hoog, 4 meter breed en 50 centimeter diep.

Tekst
De gedenksteen bevat de namen van circa veertig oorlogsslachtoffers uit Hoeven en Bosschenhoofd.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Berg Johannes 10-12-1914 06-11-1942

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het vrijheidsmonument herinnert de inwoners van Hoeven (gemeente Halderberge) aan de Tweede Wereldoorlog en het herwinnen van de vrijheid. Met het gedenkteken worden tevens veertig oorlogsslachtoffers uit Hoeven en Bosschenhoofd herdacht die tijdens de bezettingsjaren zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1988 door de Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant, de heer Houben.

Locatie
Het monument is geplaatst in de tuin van centrum Bovendonk aan de Hofstraat in Hoeven.

Bron
Gemeente Halderberge.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Fam Aarts | 4 mei 2020

Fam. Van de Lindeloof-Teuben | 1 mei 2020

We koesteren onze vrijheid