Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: Wim Stas
Onthulling: 4 mei 1962
Adopteer dit monument.

Son, 'Screaming Eagles Monument' (foto: www.dday-veday.nl)
Embleem van de 101ste Airborne Divisie, 'The Screaming Eagle'
Son, 'Screaming Eagles Monument' (foto: www.dday-veday.nl)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Screaming Eagles Monument' in Son (gemeente Son en Breugel) is een zuil van roestvrij staal. Op de zuil is in mozaïek het embleem van de 101ste Airborne Divisie (adelaarskop en Amerikaanse vlag) aangebracht. De zuil is 2 meter hoog, 1 meter breed en 10 centimeter diep.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'AIRBORNE'.

Restauratie
Nadat het monument door vandalisme was vernield, is het in 1987 weer opgeknapt en voorzien van een nieuw Airborne-embleem van Wim Stas.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Screaming Eagles Monument' in Son (gemeente Son en Breugel) is opgericht ter nagedachtenis aan de geallieerde militairen van de 101ste Airborne Divisie die tijdens de bevrijding zijn gesneuveld.

Gedurende de eerste drie dagen van operatie 'Market Garden' was Son de commandopost van de 101ste Airborne Divisie. Van 17 tot 26 september 1944 wilden de geallieerden met een groot offensief (operatie 'Market Garden') een bruggenhoofd over de grote rivieren in Nederland creëren. In een bliksemsnelle aanval moesten luchtlandingstroepen bruggen veilig stellen. Grondtroepen moesten daarna vanuit België over deze bruggen oprukken naar het IJsselmeer. Bij de Amerikanen verliep alles vrij goed. De bruggen over de Maas en het Maas-Waalkanaal bij Heumen en de meeste bruggen in de omgeving van Eindhoven vielen in hun handen en na harde strijd ook de Waalbrug bij Nijmegen. Maar de Rijnbrug bij Arnhem bleek een brug te ver. De Engelse para's werden verrast door Duitse pantsertroepen en moesten zich onder zware verliezen terugtrekken naar de Betuwe. Nadat de Slag om Arnhem werd verloren, is de aanval gestokt. 

De Sonse heide was de voornaamste landingsplaats voor parachutisten en zweefvliegtuigen. Op de eerste dag van de operatie werd Son en Breugel bevrijd door het 506de Parachute Infanterie Regiment en eenheden van de 326ste Airborne Engineers.

Nadat de Slag om Arnhem werd verloren, is de aanval gestokt. Wel was een deel van Noord-Brabant en Gelderland in geallieerde handen. Vanuit deze strook vrij gebied, 'de Corridor' genaamd, werd in de maanden daarna de rest van Brabant bevrijd. Tijdens operatie 'Market Garden' zijn meer dan 17.000 militairen van de luchtlandings- en grondtroepen gesneuveld, gewond geraakt of vermist. Dit aantal verloren manschappen was groter dan tijdens de invasie in Normandië (D-Day).

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1962. De zuil is geplaatst op het terrein van het voormalige sanatorium 'Zonhove' aan de Nieuwstraat, omdat daar de eerste slachtoffers vielen en ‘Zonhove’ het eerste noodhospitaal was. Vier maanden lang werden hier in totaal 2.600 gewonde geallieerde militairen geopereerd en verzorgd. Het gedenkteken is geadopteerd door de paracommando's, gelegerd te Roosendaal, die nog ieder jaar bij de herdenking van de bevrijding daar aanwezig zijn.

Locatie
Het monument is geplaatst in de tuin van het voormalige sanatorium 'Zonhove', gevestigd aan de Nieuwstraat in Son (gemeente Son en Breugel).

Bronnen

  • Gemeente Son en Breugel;
  • Heemkundekring Son en Breugel;
  • In het spoor van Market Garden - Monumenten en gedenktekens Noord-Brabant van Jacq van Eekelen e.a. (Den Dungen, Market Garden Comité, 1998).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht