Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 1946
Adopteer dit monument.

Rotterdam, monument aan de Boezembocht (foto: Nico Spilt)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Boezembocht te Rotterdam is een eenvoudig wit houten kruis. Aan de voet is een plaquette geplaatst.

Teksten
De tekst op het verzetskruis luidt:

'VOOR HEN DIE VIELEN'.

De tekst op de plaquette luidt:

'ALS VERGELDING VOOR EEN BOMAANSLAG OP DE
SPOORLIJN WERDEN HIER VIJF ROTTERDAMMERS
GEFUSILLEERD OP 28 NOVEMBER 1944.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Boezembocht te Rotterdam is opgericht ter nagedachtenis aan tien stadsgenoten die op 28 november 1944 door de bezetter op twee plaatsen nabij de spoorweg (de 's Gravenweg en de Nieuwe Terbregseweg) zijn gefusilleerd als represaille voor een bomaanslag die het verzet in november 1944 had gepleegd op een spoorbaan rondom Rotterdam-Oost en -Noord. Op de Boezembocht en de Jan Vermeersingel herinneren twee verzetskruisen aan die fusillades.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van het Rotterdamse Comité Oprichting Gedenkteken. Dit comité (opgericht op 22 mei 1945) heeft op verscheidene plaatsen in de stad waar verzetsmensen zijn omgekomen, identieke kruisen geplaatst.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1946.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Boezembocht/Veilingweg te Rotterdam.

Bron
Van De Zweth tot Zadkine - Monumenten in Rotterdam die herinneren aan de jaren 1940-1945 van Aad Wagenaar (Rotterdam, Centrum Beeldende Kunst, 1991). ISBN 90-5196-045-X.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht