Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Simon van Thijn
Onthulling: 7 september 1947
Adopteer dit monument.

Rotterdam, monument op de Joodse begraafplaats (Foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op de Joodse begraafplaats te Rotterdam is een hardstenen gedenksteen met een afbeelding van de davidster. De gedenksteen is ingemetseld in een muurtje.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'TER HERINNERING
AAN ALLE GEMEENTELEDEN
DIE IN DE JAREN 1940-?45
TEN GEVOLGE VAN DE DUITSE
TERREUR
HET LEVEN LIETEN
GOD GEDENKE HEN TEN GOEDE'.

Deze tekst is ook in het Hebreeuws aangebracht.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op de Joodse begraafplaats in Rotterdam is opgericht ter nagedachtenis aan alle joodse medeburgers die in de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn weggevoerd en omgebracht.

Bij het uitbreken van de oorlog woonden in Rotterdam circa 13.000 joden, waarvan er 2.000 uit Duitsland gevlucht waren. Van hen zijn meer dan 10.000 mannen, vrouwen en kinderen gedeporteerd. Dat geschiedde veelal vanuit Loods 24 aan de Stieltjesstraat, waar ze werden samengebracht en met een trein naar het doorgangskamp Westerbork werden vervoerd. Vervolgens werden zij op transport gezet naar vernietigingskampen in Duitsland en Polen. Van hen keerden na de bevrijding nog geen 1.000 terug.

Oprichting
Het gedenkteken is vervaardigd in opdracht van de Joodse Gemeente.

Onthulling
Het monument is onthuld op 7 september 1947.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Joodse begraafplaats, gelegen aan het Toepad in Rotterdam.

Bronnen

  • Van De Zweth tot Zadkine - Monumenten in Rotterdam die herinneren aan de jaren 1940-1945 van Aad Wagenaar (Rotterdam, Centrum Beeldende Kunst, 1991). ISBN 90-5196-045-X;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker, Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht