Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Verzet Nederland
Onthulling: 4 mei 1990
Adopteer dit monument.

Rotterdam, monument op het Spinbolplein (Foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
Rotterdam, monument op het Spinbolplein (Foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
Rotterdam, monument op het Spinbolplein (Foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op het Spinbolplein te Rotterdam is een eenvoudig wit houten kruis, omgeven door een bloemperkje.

Tekst
De tekst op het kruis luidt:

'VOOR HEN DIE VIELEN'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op het Spinbolplein herinnert de inwoners van Rotterdam aan het verzet tegen de bezetter.

Na de bevrijding heeft jarenlang een kruis gestaan naast het voormalige Schiebroekse raadhuis aan de Ringdijk. Het raadhuis deed in de oorlogsjaren dienst als distributiekantoor. Tijdens de bezetting hebben verzetsmensen een overval gepleegd op dit kantoor. Een aantal van hen werd opgepakt en op de Coolsingel gefusilleerd.

Oprichting
Na het verwijderen van het oorspronkelijke houten herdenkingskruis in de jaren 70, werd met de 50ste herdenking van het bombardement op Rotterdam besloten een nieuw monument op het Spinbolplein te plaatsen. Het gedenkteken is opgericht in opdracht van de Deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1990 door de heer J.H.J. Leeninga, voorzitter van de deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek.

Locatie
Het monument is geplaatst op het Spinbolplein aan de Ringdijk, gelegen in de deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek te Rotterdam.

Bronnen

  • Gemeente Rotterdam;
  • Van De Zweth tot Zadkine - Monumenten in Rotterdam die herinneren aan de jaren 1940-1945 van Aad Wagenaar (Rotterdam, Centrum Beeldende Kunst, 1991). ISBN 90-5196-045-X.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht