Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Begraafplaats Rusthof in Leusden herbergt de graven van oorlogsslachtoffers van verschillende nationaliteiten. Op de begraafplaats bevindt zich zowel een Brits als een Russisch ereveld. Tegenover de graven van het Britse Gemenebestleger liggen de overige geallieerde militairen. Voor 41 Italianen is een aparte gedenksteen neergelegd. Ook zijn hier 156 Nederlandse militairen en verzetsstrijders begraven. Naast het graf van 'De Onbekende Soldaat' staat een wit kruis en een vlaggenmast. Nabij de oorlogsgraven is een propeller met gebogen bladen geplaatst. Aan de voet is een plaquette aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaat luidt:

'WEL GEBOGEN NIET GEBROKEN
ERE
AAN HEN DIE VIELEN

BIJEEN GEBRACHT
C.J. BLANKENSTIJN
KONINKLIJKE LUCHTMACHT SOESTERBERG
BOND VAN WAPEN BROEDERS AFD. AMERSFOORT'.

De geschiedenis

Begraafplaats Rusthof herinnert de inwoners van Leusden aan de vele slachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De begraafplaats is in de jaren dertig door de gemeente Amersfoort aangelegd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag Kamp Amersfoort in de onmiddellijke nabijheid van de begraafplaats. De mensen die in het kamp een natuurlijke dood gestorven waren, werden hier begraven.

Op 15 januari 1942 werden op Rusthof drie leden van de bemanning van een Britse bommenwerper begraven. Vanaf die tijd is Rusthof een geallieerde erebegraafplaats geworden. Hier zijn 225 militairen uit het leger van het Britse Gemenebest begraven. Rond een groot kruis liggen 134 Engelsen, zestig Canadezen, dertien Nieuw-Zeelanders, elf Australiërs, zes Polen en een Belg begraven. Tegenover de graven van het Gemenebestleger liggen de overige geallieerde militairen. Voor de 41 Italianen (waarvan twaalf uit de Eerste Wereldoorlog) is een aparte gedenksteen neergelegd. Daarnaast liggen hier nog begraven acht Tsjechen, zeven Grieken, drie Joegoslaven, twee Portugezen, twee Roemenen en een Hongaar. Verder zijn er vijftien graven waarvan de nationaliteit onbekend is. Ook zijn op Rusthof 156 Nederlandse militairen en verzetsmensen begraven.

De graven worden onderhouden door het Lokale Comité Amersfoort van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
De Algemene begraafplaats Rusthof is gelegen aan de Dodeweg te Leusden. Het kerkhof grenst aan het landgoed ‘Den Treek’.

Bronnen

  • Gemeente Leusden;
  • Zichtbaar Verleden – oorlogsmonumenten in de gemeente Leusden van M. Vroon-Roubos (Amersfoort, gemeente Leusden, 1990);
  • Website http://www.kampamersfoort.nl/.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents