Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Ad Slinger
Onthulling: 4 mei 1955
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door PCBS De Viergang.

Aarlanderveen, verzetsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Aarlanderveen, verzetsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Het verzetsmonument in Aarlanderveen (gemeente Alphen aan den Rijn) is een wit natuurstenen beeld van een jonge mannenfiguur die met zijn rug tegen de muur staat. Het beeld is geplaatst op een stenen voetstuk. In het voetstuk zijn in een koker een oorkonde en gegevens over de oorlogsslachtoffers ingemetseld.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'1940 - 1945

ZIJ ZIJN GEVALLEN DOOR TERREUR
GEDENKT HEN!

FRANS BOXCE
HANS HOOGEVEEN
WIM ZWANEVELD'

Symboliek
Het beeld verbeeldt een 'man voor het vuurpeloton' 'door de vijand tegen de muur geplaatst, die zijn ketenen met het aardse leven reeds heeft verbroken'. De blik van de man is hemelwaarts gericht 'want zijn laatste hoop en vertrouwen is gesteld op God. De rechterhand is nog even gebogen in afweer, als gedachte aan het verzet tegen de bezetter.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het verzetsmonument in Aarlanderveen (gemeente Alphen aan den Rijn) is opgericht ter nagedachtenis aan drie plaatselijke verzetsmensen die in 1945 in een Duits concentratiekamp zijn omgekomen.

De namen van de drie slachtoffers luiden:

Frans Boxce, Hans Hoogeveen en Wim Zwaneveld.

Oprichting
Na de Tweede Wereldoorlog werd in afwachting van het definitieve monument een voorlopig monument geplaatst in de vorm van een stenen kruis, vervaardigd door de plaatselijke metselaar Jan van Winkel.

Onthulling
Het definitieve monument is onthuld op 4 mei 1955 door de Haagse kunstenaar Ad Slinger.

Locatie
Het monument is geplaatst naast de N.H. kerk, gelegen aan de Dorpsstraat te Aarlanderveen (gemeente Alphen aan den Rijn).

Bronnen

  • Gemeente Alphen aan den Rijn;
  • Streekarchief Rijnlands Midden;
  • Alphen aan den Rijn en de bezettingstijd (Alphen aan den Rijn, Taakgroep Communicatie, 1988);
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht