Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Dick Elffers (1910-1990)
Onthulling: 19 mei 1990
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Scala College.

Alphen aan den Rijn, 'Joods monument' (foto: T. Elstgeest)
Alphen aan den Rijn, 'Joods monument' (foto: T. Elstgeest)
Alphen aan den Rijn, 'Joods monument' (foto: T. Elstgeest)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Joods monument' in Alphen aan den Rijn is een vierkante gedenksteen met een davidster en de datum 'mei 1990'.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'WIJ GEDENKEN IN EERBIED
DE ALPHENSE JODEN
DIE DE DUITSE BEZETTER
HEEFT WEGGEVOERD
EN VERMOORD
1940 - 1945'.

Hieronder zijn de namen van 54 joodse oorlogsslachtoffers aangebracht.

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Joods monument' in Alphen aan den Rijn is opgericht ter nagedachtenis aan de 54 joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter via het doorgangskamp Westerbork werden weggevoerd en in de vernietigingskampen Sobibor, Bergen-Belsen en Auschwitz om het leven zijn gebracht.

De namen van de 54 joodse slachtoffers luiden:

Samuel Aardewerk, Bertha Aardewerk-van der Hoek, David Cassier, Mietje Cassier-Waterman, Isaac E. Cassier, Israël Cassier, Elisabeth Cassier-de Leeuw, Emmanuël Cassier, Hendrika Cassier, Siegmund Cohen, Olga Cohen-Goudberg, David van Dien, Roosje van Dien-de Winter, Judith van Dien, Judik L. van Dien-Goudsmit, Louis N. van Dien, Sara van Dien-Walg, Nathan van Dien, Roosje van Dien-Kroon, Isaäc van Dien, Sara van Dien, Philippus N. van Dien, Rozalina van Dien-van Rhijn, Roosje E. van Dien, Wolfgang L. Dinkelspiel, Friederike R. Dinkelspiel-Waldeck, Abraham J. Engelsman, Ester Engelsman-Kohn, Henriëtte Freund-Spiegel, Leopold Honig, Paula Honig-Buttermilch, Aaltje Hijmans-de Leeuw, Maurits S. Hijmans, Alexander Ladendorff, Margaretha Ladendorff-Wolffheim, Abraham de Leeuw, Judik de Leeuw-van Baarzel, Hartog A. de Leeuw, Hendrika de Leeuw, Joseph I. de Leeuw, Klazina de Leeuw, Dora Marcus-Weingarten, Mathilde Neuwahl-Mosheim, Ida Platz-Heimbach, Emmanuel van Rhijn, Jansje van Rhijn-van Dien, Eva R. van Rhijn, Hersz Rosenblatt, Frajdla Rosenblatt-Schwarzbrart, Jenny Thurin, Siegfried Weinberg, David Wessel, Paul Wolfstein en Emma Wolfstein-Platz.

De 54 joodse medeburgers werden op 30 september 1942 bijeengedreven op de Laan der Continenten, van waaruit zij per trein werden weggevoerd naar het doorgangskamp Westerbork.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van de heer S. Speijer.

Onthulling
Het monument is onthuld op 19 mei 1990 door burgermeester M. Paats en Simon Wiesenthal. Bij deze plechtigheid waren ook nabestaanden aanwezig.

Locatie
Het monument is geplaatst op het Raoul Wallenbergplein te Alphen aan den Rijn, nabij de Laan der Continenten van waaruit de 54 joodse medeburgers werden weggevoerd naar Westerbork.

Bronnen

  • Gemeente Alphen aan den Rijn;
  • Streekarchief Rijnlands Midden.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht