Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: Louis Kleijne
Onthulling: 16 september 1994
Adopteer dit monument.

Sint-Oedenrode, 'Monument voor Britse Vliegers' (foto: R. Schepens)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor Britse Militairen' in Sint-Oedenrode is een hardhouten paal met bloemenreliëf. Op de paal is een bronzen plaquette bevestigd.

Tekst
De tekst op het plaquette luidt:

'21-9-1944
JOHN
THOROGOOD
STANLEY
MATTHEWS

HUN
JONGE LEVEN
HIER
GEGEVEN'.

Symboliek
De rozen op de hardhouten paal staan symbool voor verbondenheid en dankbaarheid.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor Britse Militairen' in Sint-Oedenrode is opgericht ter nagedachtenis aan de  twee bemanningsleden van een Britse Sherman-tank die op 21 september 1944 op de weg tussen Sint-Oedenrode en Olland (Rijsingen) sneuvelden.

De namen van de twee slachtoffers luiden:

Stanley Matthews en John Thorogood.

De omgekomen soldaten behoorden het 44ste Royal Tank Regiment. Tijdens de 2e Wereldoorlog waren zij al in Zuid-Afrika, het Midden-Oosten en op Sicilië geweest. Op 8 juni 1944 landden ze in Normandië en op 21 september 1944, tijdens de operatie Market-Garden, verleende het C-squadron van dit 44ste Royal Tank Regiment met twee tanks assistentie aan de B-compagnie van het 502e Regiment van de 101ste Amerikaanse Airborne Divisie.De opdracht was het gebied in de richting van Olland de Duitsers te verdrijven.

Luitenant David Cohen voerde het commando over de twee tanks, en zijn tank, bemand door bestuurder Stanley Matthews, schutter John Thorogood en een onbekende radiotelegrafist, reed voorop. Al ter hoogte van Rijsingen kwam de opmars tot stilstand. Hun shermantank werd in de flauwe bocht ter plaatse beschoten door Duits anti-tankgeschut. De tank werd door twee anti-tankgranaten getroffen en kwam tot stilstand in een sloot tegenover de boerderij waar toen de familie van Weert woonde.De bestuurder van de tank, Stanley Matthews, werd op slag gedood. De overige bemanningsleden probeerden te ontvluchten. John Thorogood, de schutter werd echter bij het oversteken van de Ollandseweg door een Duitse scherpschutter door het hoofd geschoten en was op slag dood. De commandant van de tank, lieutenant David Cohen, en de radiotelegrafist hebben, hoewel gewond, toch weten te ontkomen. De tank brandde geheel uit.

Doris van Weert, die daar toen woonde, heeft John Thorogood en Stanley Matthews vlakbij zijn ouderlijke woning langs de Ollandseweg begraven. George Thorogood, de broer van de gesneuvelde John, was met het Britse leger in Duitsland en kwam in november 1945 naar Sint-Oedenrode om het graf van zijn broer te zoeken. Ondanks de vele hulp keerde hij zonder resultaat naar Duitsland terug.

In februari 1946 kreeg George een brief van de Rooienaar Ben van Uden, die schreef dat hij de plaats had gevonden waar John Thorogood was gesneuveld.Toen George in de zomer van 1946 weer naar Sint-Oedenrode kwam, waren zijn broer John en Stanley Matthews al herbegraven op het Britse oorlogskerkhof in Uden. Toen George in 1994 ter gelegenheid van de 50ste herdenking van de bevrijding van Brabant weer een krans met klaprozen wilde komen leggen op de plaats waar zijn broer John gesneuveld was, toen hebben vrienden en buurtbewoners het initiatiefgenomen om op die plaats een blijvend gedenkteken op te richten als nagedachtenis aan deze twee gewone jonge Britse soldaten die hier de bevrijding kwamen brengen.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van Louis Kleyne.

Onthulling
Het monument is onthuld op 16 september 1994 door George Thorogood (broer van de gesneuvelde John).

Locatie
Het monument is geplaatst aan de Ollandseweg, de weg van Sint-Oedenrode naar Olland (Rijsingen).

Bronnen

  • In het spoor van Market Garden - Monumenten en gedenktekens Noord-Brabant van Jacq van Eekelen e.a. (Den Dungen, Market Garden Comité, 1998);
  • De heer Louis Kleijne.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht