Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Truus Menger-Oversteegen (29-08-1923)
Onthulling: 4 mei 1990
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door Basisschool de Tweemaster.

Hoorn, 'Laatste troost' (foto: Frans Zack)
Hoorn, 'Laatste troost' (foto: Frans Zack)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Laatste troost' in Hoorn is een bronzen beeld van twee handen die elkaar stevig vasthouden. Het beeld is geplaatst op een natuurstenen voetstuk. Op het voetstuk is een bronzen plaquette bevestigd.

Tekst
De tekst, geschreven door Margreet van Hoorn, op de plaquette luidt:

'LEG JE HAND
MAAR OVER MIJN HAND
HOU ME VAST, GEEF ME KRACHT
BLIJF BIJ ME IN WANHOOP
EN EENZAAMHEID
TOT HET IS VOLBRACHT...'

Symboliek
Het monument maakt deel uit van een reeks van vier beelden, verspreid over het centrum van Hoorn. Elk beeld heeft een eigen thema: 'Afscheid', 'Woede', 'Wanhoop' en 'Laatste troost'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Laatste troost' in Hoorn waarschuwt tegen onrecht en het gevaar van oorlog. Om mensenrechten te (kunnen) waarborgen is waakzaamheid geboden.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1990.

Bronnen

Meer informatie
In de app 'Oorlog in Hoorn' staat een speurtocht langs de monumenten en vertelt het verhaal erbij. De app is bestemd voor kinderen van 10 t/m 12 jaar. De app gratis te downloaden in de appstore (Apple) en de playstore (Android).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.