Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Truus Menger-Oversteegen (29-08-1923)
Onthulling: 4 mei 1990
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Openbare Montessorischool Hoorn.

Hoorn, 'Wanhoop' (foto: Frans Zack)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Wanhoop' in Hoorn is een bronzen beeld van een hand. Het beeld is geplaatst op een natuurstenen voetstuk. Op het voetstuk is een bronzen plaquette bevestigd.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'IK WIL LEVEN,
LIEFHEBBEN, BESTAAN
IK BEN JONG,
ALLES LIGT NOG OPEN
WAAROM, O WAAROM
MAG IK NIET MEER HOPEN?'

Symboliek
Het monument maakt deel uit van een reeks van vier beelden, verspreid over het centrum van Hoorn. Elk beeld heeft een eigen thema: 'Afscheid', 'Woede', 'Wanhoop' en 'Steun'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Wanhoop' in Hoorn waarschuwt tegen onrecht en het gevaar van oorlog. Om mensenrechten te (kunnen) waarborgen is waakzaamheid geboden.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1990.

Bron
www.tweede-wereldoorlog.nl

Meer informatie
De app 'Oorlog in Hoorn' is een speurtocht door het Hoorn van toen en is bestemd voor kinderen van 10 t/m 12 jaar. De app gratis te downloaden in de appstore (Apple) en de playstore (Android).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht