Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 19 mei 1954
Adopteer dit monument.

Dokkum, plaquette in het postkantoor (foto: Steven Lindeboom)
Dokkum, plaquette in het postkantoor (foto: Steven Lindeboom)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette in het postkantoor te Dokkum (gemeente Noardeast-Fryslân) is een ingemetselde gedenkplaat van zandsteen.

Tekst
De inscriptie op de gedenkplaat luidt:

'TER HERINNERING
AAN ONZE MEDEWERKERS
BIJ HET STAATSBEDRIJF DER PTT
JAN VAN DIJKEN
JOHANNES J. ERICH
ZIJ WERDEN GEFUSILLEERD
TIJDENS DE OORLOG
1940-1945'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette in het postkantoor te Dokkum (gemeente Noardeast-Fryslân) is opgericht ter nagedachtenis aan twee medewerkers van de PTT die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter werden gefusilleerd.

De namen van de twee slachtoffers luiden: Jan van Dijken en Johannes J. Erich.

Jan van Dijken werd geboren op 25 juni 1903 in Appingedam. De 41-jarige directeur van het Dokkumer postkantoor werd op 22 januari 1945 aan de Woudweg gefusilleerd. Van Dijken stond in Dokkum niet bekend als verzetsman, maar is waarschijnlijk door de bezetter verantwoordelijk gesteld voor de clandestiene telefoonaansluiting in de apotheek van de verzetsman dr. Gunster aan de Zijl. Van Dijken werd begraven op de Algemene begraafplaats in Dokkum.

Johannes Joseph Erich werd geboren op 10 september 1914 in Dokkum. In het verzet werkte hij onder de schuilnaam 'Schipper'. De PTT-medewerker werd op 26 mei 1944 doodgeschoten in het inspectiekantoor van de belastingen in Drachten. Erich werd begraven op het Ereveld Loenen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 19 mei 1954.

Locatie
Het monument bevindt zich in de hal van het postkantoor, gevestigd aan de Kleine Breedstraat te Dokkum (gemeente Noardeast-Fryslân).

Bronnen

  • Verzetsmuseum Friesland;
  • Tekens aan de weg - Tekens aan de wand van C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht