Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Truus Menger-Oversteegen (29-08-1923)
Onthulling: 4 mei 1990
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Oecumenische Basisschool De Ichthus .

Hoorn, 'Afscheid' (foto: Frans Zack)
Hoorn, 'Afscheid' (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Afscheid' in Hoorn is een bronzen beeld van een geketende hand. Het beeld is geplaatst op een natuurstenen voetstuk. Op het voetstuk is een bronzen plaquette bevestigd.

Tekst
De tekst geschreven door Margreet van Hoorn luidt:

'TRANEN MAKEN MIJN WANGEN NAT
MIJN GEVOELENS LEEG,
MIJN GEDACHTEN VOL.
IK MOET AFSCHEID NEMEN,
MAAR IK WEET NIET HOE,
IK BEN BANG, IK BEN MOE.'

Symboliek
Het monument maakt deel uit van een reeks van vier beelden, verspreid over het centrum van Hoorn. Elk beeld heeft een eigen thema: 'Afscheid', 'Woede', 'Wanhoop' en 'Steun'. Afscheid beeldt een laatste groet aan het leven én een roep om hulp uit.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Afscheid' in Hoorn waarschuwt tegen onrecht en het gevaar van oorlog. Om mensenrechten te (kunnen) waarborgen is waakzaamheid geboden. Langs deze plek liep op 4 januari 1945 een groep mannen vanuit de gevangenis in Amsterdam naar Hoorn werden gebracht. Lopend moesten zij door de stad om uiteindelijk in het centrum als represaille gefusilleerd te worden.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1990 door mevrouw Jonker.

Bronnen

Meer informatie
De app 'Oorlog in Hoorn' is een speurtocht door het Hoorn van toen en is bestemd voor kinderen van 10 t/m 12 jaar. De app gratis te downloaden in de appstore (Apple) en de playstore (Android).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht