Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: Sir Reginald Blomfield (ontwerp Offerkruis)
Adopteer dit monument.

Hoek van Holland, geallieerd ereveld (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Hoek van Holland, geallieerd ereveld (Foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het geallieerd ereveld in Hoek van Holland (gemeente Rotterdam) herbergt de stoffelijke overschotten van 82 geallieerde militairen. Op elk graf is een identieke grafsteen van witte natuursteen geplaatst.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het geallieerd ereveld herinnert de inwoners van Hoek van Holland aan 82 geallieerde militairen van het Brits Gemenebest die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied zijn gesneuveld.

Op de begraafplaats rusten 70 Britten, waarvan 3 militairen die na de oorlog omgekomen zijn (zogenaamde 'Non World War'- graven); 2 Canadezen; 5 Polen en 2 Nederlanders. In totaal zijn er 82 graven, waarvan 9 Commonwealth militairen onbekend zijn.

Locatie
De oorlogsgraven bevinden zich op de Algemene begraafplaats te Hoek van Holland (gemeente Rotterdam).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht