Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

Utrecht, monument aan het Willem de Zwijgerplantsoen (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Utrecht, monument aan het Willem de Zwijgerplantsoen (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan het Willem de Zwijgerplantsoen is een hardstenen gedenkzuil die rust op een voetstuk waarop een tekst is aangebracht. Aan de bovenkant van de zuil is een lauwerkrans uitgebeeld.

Tekst
De tekst op de gedenkzuil luidt:

'VOOR
TUINDORP'S
GEVALLENEN
1940-1945 '.

Symboliek
De lauwerkrans is een teken van rouw.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan het Willem de Zwijgerplantsoen in Utrecht herinnert aan de inwoners van de wijk Tuindorp die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Locatie
De gedenkzuil is gelegen aan de achterzijde van de vroegere Willem de Zwijgerkapel aan de rand van de vijver in het Willem de Zwijgerplantsoen.

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945, Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Het Utrechts Archief.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht