Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Ontwerper: Ir. P. Sigmond (ontwerp), Jos Hermans (beeld), Firma Sillen & Co. (uitvoering)
Onthulling: 26 november 1966
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Basisschool Leyenbroek.

Sittard, Mariniersmonument (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Sittard, Mariniersmonument (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Sittard, Mariniersmonument (Foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Mariniersmonument in Sittard (gemeente Sittard-Geleen) is een bronzen stellage waarin marineattributen zijn verwerkt, zoals: paalschansen, een amfibietank en twee gevechtsvliegtuigen. Tevens bevindt zich in de stellage een bronzen marinier. Op enkele meters afstand staat een bronzen beeld van een achterovervallende marinier. De beeldengroep is geplaatst op een betonnen voetstuk. In het voetstuk is een urn met aarde van het ereveld Kembang Koening te Soerabaja bijgezet. Het geheel is geplaatst op een groot basement. Het gedenkteken is 7 meter hoog.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Mariniersmonument in Sittard (gemeente Sittard-Geleen) is opgericht ter nagedachtenis aan de circa veertig Limburgse mariniers die tijdens de politionele acties in het voormalige Nederlands-Indië zijn gesneuveld.

Oprichting
Het geld voor de oprichting van dit monument is bijeengebracht door het bedrijfsleven van Limburg, Limburgse oud-mariniers en de Limburgse bevolking.

Onthulling
Het monument is onthuld op 26 november 1966 door burgemeester H.J.M. Dassen en de Commissaris van de Koningin in Limburg, dr. mr. Ch.J.M.A. van Rooy. Bij de plechtigheid waren ook aanwezig de Cdt. Korps Mariniers, generaal-majoor Nass, twee gewapende compagnieën mariniers met tamboers en pijpers, de marinierskapel en acht compagnieën oud-mariniers.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Charles Beltjenslaan/Leijenbroekerweg te Sittard (gemeente Sittard-Geleen).

Bronnen

  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht