Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Peter de Rijcke
Onthulling: 1979
Adopteer dit monument.

Hoorn, monument aan de Italiaanse Zeedijk (foto: Frans Zack)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Italiaanse Zeedijk in Hoorn (gemeente Hoorn) is een gevelsteen met in reliëf een afbeelding van de voormalige synagoge. De steen is 40 bij 40 centimeter.

Tekst
De tekst op de gevelsteen luidt:

'DEZE STEEN WEENT VAN UIT DE MUUR'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Italiaanse Zeedijk in Hoorn (gemeente Hoorn) herinnert aan haar vermoorde joodse burgers én aan de synagoge die hier heeft gestaan.

De synagoge is tijdens de bezetting aan een NSB-er verkocht. Het is niet bekend wat er met het interieur gebeurd is. In 1948 is de joodse gemeente van Hoorn bij die van Enkhuizen gevoegd. In 1953 is het gebouw aan de gemeente Hoorn verkocht en daarna gesloopt.

Oprichting
De gemeente richtte in 1979 een monument op ter nagedachtenis aan haar vermoorde joodse burgers. Op de plaats waar eens de synagoge stond is in de muur van de nieuwbouw een gedenksteen aangebracht.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1979.

Locatie
Het monument is aangebracht in de gevel van het pand aan de Italiaanse Zeedijk 122 te Hoorn (gemeente Hoorn).

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Comite 40-45;
  • Dhr. Pim Ligtvoet.

Meer informatie
De app 'Oorlog in Hoorn' is een speurtocht door het Hoorn van toen en is bestemd voor kinderen van 10 t/m 12 jaar. De app gratis te downloaden in de appstore (Apple) en de playstore (Android).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht