Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Hildo Krop (1884-1970)
Onthulling: 4 mei 1950
Adopteer dit monument.

Den Haag, 'Centraal Monument voor Gevallen PTT'ers' (foto: Rob Philips)
Den Haag, 'Centraal Monument voor Gevallen PTT'ers' (foto: Rob Philips)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Centraal Monument voor Gevallen PTT'ers' in Den Haag is een zuil, bekroond met een kapiteel waarin Sint-Joris en de draak zijn afgebeeld. Op het kapiteel is een beeld van een staande mannenfiguur geplaatst. Aan de voet van de zuil bevindt zich een beeldengroep van een liggende vrouwen- en mannenfiguur. Het gedenkteken is uitgevoerd in witte natuursteen en geplaatst op een vierkant voetstuk.

Teksten
De tekst op de voorzijde van het voetstuk luidt:

'VELEN VIELEN - ZO WEERLOOS
ALS HALMEN VOOR DE ZEIS
ENKELEN STONDEN - EN ZONGEN
ZONGEN EEN OUDE WIJS
DE OUDE WIJS - VAN VRIJHEID
DIE TRILT IN ELK LEVEND HART'.

De tekst op de achterzijde van het voetstuk luidt:

'OPGERICHT TER NAGEDACHTENIS
VAN DE WERKERS VAN HET PTT-BEDRIJF
GEVALLEN IN DE OORLOGSJAREN
1940-1945'.

Symboliek
De twee liggende figuren symboliseren de oorlogsslachtoffers. Het verhaal van Sint-Joris en de draak is een vroeg-christelijke legende uit de vijfde eeuw. Sinds de elfde eeuw staat deze vertelling symbool voor de strijd tussen goed en kwaad. Met het beeld wordt uitdrukking gegeven aan de overwinning op de bezetter. De staande mannenfiguur is de verpersoonlijking van de herrijzenis.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Schendel Antonius Siméon Marie 16-08-1894 09-08-1958

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Centraal Monument voor Gevallen PTT-ers' herinnert de inwoners van Den Haag aan de personeelsleden van de PTT die tijdens de bezettingsjaren door oorlogsgeweld zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1950 door de heer L. Neher, directeur-generaal van de PTT.

Bronnen

  • Gemeente Den Haag;
  • Haags Gemeente Archief;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Abid | 4 mei 2020

Nora | 28 april 2020

Legde vroeger op de Zeestraat hier een krans