Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Charlotte van Pallandt (beeld), S. van Embden (voetstuk, achtergrond)
Onthulling: 1987
Adopteer dit monument.

Den Haag, 'Koningin Wilhelmina' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Den Haag, 'Koningin Wilhelmina' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Den Haag, 'Koningin Wilhelmina' (Foto: NKvB)
Den Haag, 'Koningin Wilhelmina' (Foto: NKvB)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Koningin Wilhelmina' in Den Haag is een bronzen beeld van een staande vrouwenfiguur. Het beeld is geplaatst op een voetstuk. Het geheel is geplaatst op een stenen plateau met aan de achterzijde een wand.

Teksten
De tekst op het voetstuk luidt:

'WILHELMINA

ACHTER HAAR STEM IN BALLINGSCHAP
STOND EEN GESTALTE ALS DEZE.'

De tekst op de wand luidt:

'EENZAAM MAAR NIET ALLEEN.'

Symboliek
Kunstenares Charlotte van Pallandt heeft koningin Wilhelmina uitgebeeld als een onverzettelijke vrouw.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Koningin Wilhelmina' herinnert de inwoners van Den Haag aan de 'Moeder van het Verzet'.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de koningin in ballingschap vanuit Londen via Radio Oranje de Nederlandse bevolking vele malen toegesproken. In deze radioredes legde koningin Wilhelmina de nadruk op het herwinnen van de vrijheid. Toen koningin Wilhelmina naar Nederland terugkeerde, was de Tweede Wereldoorlog nog niet afgelopen. Na de bevrijding van Eede werd de grenslijn tussen België en Nederland provisorisch aangegeven door een witte meelstreep. Op de puinhopen van het verwoeste dorp werd een nationale vlag geplaatst. Op 13 maart 1945 stak de vorstin vanuit België bij het Zeeuws-Vlaamse grensdorp Eede de grens over. Koningin Wilhelmina schreef er zelf dit over: 'Zo kwamen wij dan de morgen van de dertiende maart bij Eede aan de Nederlandse grens, die ik te voet overschreed. Na een ontroerende verwelkoming door de aanwezigen ging het Nederland in. Waar ik ook kwam, dezelfde aandoening en geestdrift. Overal bloemen, geschenken en attenties van allerlei aard.' Later bezocht de vorstin Breda en het onder water gelopen Walcheren, waarvan ze zeer onder de indruk bleek: 'Het was een koude, onvergetelijke tocht. Welk een tragische aanblik bood nu het eens zo schilderachtige Walcheren: één groot watervlak zover men kon kijken, met overal verdronken torens en boerderijen, en bomen die geen jong groen meer zouden geven.'

Onthulling
Het monument is onthuld in 1987.

Locatie
Het monument bevindt zich tegenover Paleis Noordeinde, gelegen aan de Paleisstraat te Den Haag.

Bronnen

  • Gemeente Den Haag;
  • Van obelisk tot oorlogsgraf - Kleine monumenten en ornamenten in Zeeland, deel 2 van Jan J.B. Kuipers en Peter Sijnke (Provincie Zeeland, oktober 2002). ISBN: 90-71565-70-x;
  • Website Eerste Kamer;

Voor meer informatie
Op de website http://www.herdenken-denhaag.nl/ is meer informatie over dit monument te vinden. De website Sporen uit het verleden, blik op de toekomst is een initiatief van Stichting 3 maart '45. Met de website wil de stichting duidelijk maken dat herdenken méér is dan terugkijken naar het verleden (1940-1945). Herdenken is ook een brug slaan tussen verleden en heden, als een les voor de toekomst. Uitgangspunt van de website zijn Haagse monumenten uit de bezettingsperiode, gegroepeerd in zeven thema's: oorlog, bezetting, bevrijding, verzet, terreur, discriminatie en slachtoffers.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht