Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Adopteer dit monument.

Rotterdam, Nederlands erehof (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Rotterdam, Nederlands erehof (Foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Nederlands erehof in Rotterdam herbergt de graven van acht Nederlandse militairen. Op elk graf is een helm geplaatst. De identieke grafstenen zijn aangebracht in een halfronde gedenkmuur. In het midden van de muur is een natuurstenen offerschaal aangebracht. Achter de muur bevindt zich een hoge heg. Voor het geheel is een cirkelvormig plantsoen aangelegd.

Tekst
Op de grafstenen staan de namen, geboorte- en sterfdata van de militairen aangegeven.

Symboliek
De schaal staat symbool voor het offer dat het verzet heeft gebracht.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Nederlands erehof in Rotterdam herinnert aan acht Nederlandse militairen die in de meidagen van 1940 bij de gevechten rond Overschie zijn omgekomen.

Locatie
Het erehof bevindt zich op Algemene begraafplaats 'Rotterdam Hofwijk', gelegen aan de Delftweg in de deelgemeente Overschie te Rotterdam.

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Website Oorlogsmusea.nl.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht