Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 1949
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS De Weiert.

Odoorn, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Odoorn, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Odoorn (gemeente Borger-Odoorn) is een zuil, gemaakt van op elkaar geplaatste veldkeien. De zuil wordt bekroond door de vleugels van een arend. Aan de voet van de zuil is een plaquette aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette is afkomstig uit de Bijbel en luidt:

'ZIJ ZULLEN OPVAREN
MET VLEUGELEN GELIJK DE ARENDEN.'

Hieronder zijn de namen van oorlogsslachtoffers uit Odoorn aangebracht.

Wijziging
Het monument is in april 2018 met toestemming van de gemeente opgeknapt door een vrijwilliger. De plaquette is gereinigd en de letters zijn opnieuw ingekleurd met goudkleurige verf.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Odoorn (gemeente Borger-Odoorn) is opgericht ter nagedachtenis aan alle Odoornse burgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van de Bond Oud Militairen Odoorn.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1949.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht