Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen, Verzet Nederland
Ontwerper: Instituut Kunstnijverheid Amsterdam, Frima Dappen
Onthulling: 1947
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS De Koet.

Midwoud, monument bij de N.H. Kerk (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Midwoud, monument bij de N.H. Kerk (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument bij de N.H. Kerk in Midwoud (gemeente Medemblik) is een propeller met gedenkplaat. Het geheel is geplaatst op een plaveisel van bakstenen.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument bij de N.H. Kerk in Midwoud (gemeente Medemblik) is opgericht ter nagedachtenis aan acht Amerikaanse bemanningsleden die zijn omgekomen toen hun bommenwerper op 20 januari 1945 is neergestort en aan een plaatselijke verzetsman die op 17 februari 1945 is doodgeschoten.

De Amerikaanse bommenwerper werd op 20 januari 1945 door de bezetter boven Sterkrade aangeschoten en kwam neer in de buurt van Midwoud.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1947.

Locatie
Het monument is geplaatst bij de N.H. Kerk in Midwoud (gemeente Medemblik).

Bron
Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940|1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Meer informatie
Voor meer informatie over oorlogsmonumenten in de gemeente Medemblik klik hier.

 

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht