Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 1990
Adopteer dit monument.

Noord Sleen, dankmonument voor T.E. White (foto: Harry Cock - fotolicentie: CC BY 3.0)
Noord Sleen, dankmonument voor T.E. White (foto: Harry Cock - fotolicentie: CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het dankmonument voor T.E. White in Noord Sleen (gemeente Coevorden) is een platgeslepen gedenksteen van natuursteen. Op de gedenksteen is een tekst aangebracht.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'OP 11.1.1944 LANDDE PER PARACHUTE
OP DEZE PLAATS

PILOOT 1E LT. T.E. WHITE

MET GEVAAR VOOR EIGEN LEVEN SLAAGDE HIJ
ERIN OM ZIJN BRANDENDE BOMMENWERPER
B-17-G FIRE BALL 2 TE BEHOUDEN VOOR HET
NEERSTORTEN OP HET DORP NOORD SLEEN

ALS AANDENKEN AAN ZIJN UITERST
MOEDIG OPTREDEN, GETUIGT, NAMENS DE
PLAATSELIJKE BEVOLKING, DIT MONUMENT'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het dankmonument voor T.E. White in Noord Sleen (gemeente Coevorden) herinnert aan het neerstorten van een geallieerd vliegtuig.

Op 11 januari 1944 kwam een geallieerd toestel boven Noord-Sleen in de problemen. Nadat alle overige bemanningsleden uit het vliegtuig waren gesprongen, wist de piloot Th.E. White het vliegtuig zo te manoeuvreren dat het niet op het dorp kwam, maar even ten noorden ervan in de boswachterij 'Sleenerzand'. De plek bevindt zich achter het monument.

Oprichting
Op initiatief van een werkgroep ter bestudering van de luchtoorlog 1940-1945 Groningen-Drenthe kwam de piloot van het verongelukte toestel begin jaren negentig naar Drenthe. In allerijl besloot de werkgroep daarom een gedenkteken op te richten.

Onthulling
Het monument in onthuld in 1990 door de heer Th.E. White.

Locatie
Het monument is geplaatst langs de rand van de es, ten noorden van Noord Sleen (gemeente Coevorden).

Bron
Inventarisatieproject Sporen van de Tweede Wereldoorlog in Drenthe (uitgevoerd door het Erfgoedhuis van Drenthe in opdracht van de provincie Drenthe).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht