Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Geallieerde militairen
Ontwerper: ir. A. Siebers, J. Gladdines en F. Verhaak
Onthulling: 1954
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door OBS De Windhoek.

Het monument

Vorm en materiaal
De Mariakapel te Breda is een bakstenen openluchtkapel, bekroond door een koperen klokkenstoel met klok. Onder de kapel is een altaar geplaatst. Achter het altaar is een bakstenen muur te zien, waaraaneen grote icoon is bevestigd. De in tegels uitgevoerde icoon is een vergrote kopie van de zwarte madonna van Częstochowa.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'UIT DANK VOOR DE BEVRIJDING 1944 GEBOUWD IN MARIAJAAR 1954'.

Symboliek
De zwarte madonna van Częstochowa is een van de belangrijkste iconen voor de Poolse katholieken. De middeleeuwse icoon is volgens overleveringen verbonden met diverse wonderen. De kopie van de icoon is een verwijzing naar de rol die de Polen hebben gespeeld bij de bevrijding van Breda.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De Mariakapel herinnert de inwoners van Breda aan de bevrijding van de stad op 29 oktober 1944 door de 1ste Poolse Pantserdivisie van generaal Mackzek.

Oprichting
De Mariakapel is tijdens het Mariajaar 1954 opgericht als herinnering aan de viering van de tienjarige bevrijding van Breda.

Locatie
De Mariakapel is gelegen op de kruising van de Claudius Prinsenlaan en de Wilhelminasingel te Breda.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Bijdragen

Marjory van twist | 27 juni 2017

Vandaag was het maandag. Ik fietste een beetje door de brede winkelstraat van onze binnenstad, toen ik ineens even stilstond bij de Mariakapel tegenover de HEMA. Tenminste, ik dacht en vond dat dit de Mariakapel is van Breda. Het beeld, de gebrandschilderde ramen, de vrouw in het kapelletje....ik....mijn moeder die daar altijd een kaarsje aanstak als ik een moeilijke opdracht moeste doen op school, thuis, in de familie, dat deed ze voor mij.
Nu ontdek ik op jullie website dat er nog een Mariakapel is, een kapel op vier pilaren, in de open lucht en ergens buiten de stad. Moeten we dat niet een beetje promoten, goed voor de devotie en goed voor de economie.

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Suzanna Mooiman | 3 mei 2020

Voor hen die vielen, veel dank voor onze vrijheid.