Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Charles Grips (beeld)
Adopteer dit monument.

Someren, Mariakapel (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Someren, Mariakapel (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
De Mariakapel is een kleine bakstenen kapelnis, gedekt met pannen. In een nis in de kapel staat een gelazuurd stenen beeld van Maria die het Christuskind kust.

Symboliek
Het monument is een uiting van dankbaarheid aan Maria.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De Mariakapel is opgericht door mevrouw M.A. Sonnemans-Caridaal (1864 -1952). Zij had beloofd een kapel op te richten wanneer haar familie ongeschonden door de Tweede Wereldoorlog zou komen.

Locatie
De Mariakapel staat bij de splitsing van de Kerkendijk en de Hugterweg in Someren-Heide (gemeente Someren).

Bron
Gemeente Someren

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht