Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Ontwerper: H. Sutterland (zuil), Marcus Ravenswaay (leeuw)
Onthulling: 4 mei 1950
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door Gemeente Alblasserdam.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door CIK de Twijn.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door CNS De Schalm.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door Openbare Basisschool Het Palet.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Ds. Joannes Beukelmanschool.

Alblasserdam, oorlogsmonument (1) (foto: B.A. de Lange)
Alblasserdam, oorlogsmonument (1) (foto: B.A. de Lange)
Alblasserdam, oorlogsmonument (1) (foto: B.A. de Lange)
Alblasserdam, oorlogsmonument (1) (foto: B.A. de Lange)
Alblasserdam, oorlogsmonument (1) (foto: B.A. de Lange)
Alblasserdam, oorlogsmonument (1) (foto: B.A. de Lange)
Alblasserdam, oorlogsmonument (1) (foto: B.A. de Lange)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument (1) in Alblasserdam is een in witte natuursteen uitgevoerde zuil, bekroond met een gebeeldhouwde leeuw die met zijn klauw op het wapen van Alblasserdam rust. De leeuw is uitgevoerd in een Italiaanse crèmekleurige kalksteen. Achter de zuil bevindt zich een halfronde gemetselde muur met bank. Tussen de banken zijn op de muur verschillende plaquettes met namen aangebracht. Het beeld is circa 1 meter 30 hoog.

Tekst
Op de plaquettes op de bakstenen muur zijn de namen van oorlogsslachtoffers uit Alblasserdam ingebeiteld.

Restauratie
In 1980 verkeerde het monument in een slechte staat. Stukken natuursteen waren verdwenen en van de ingebeitelde namen was een deel onleesbaar geworden. Het metselwerk was op enkele plaatsen beschadigd, de muur aan de straatzijde was gescheurd en het toegangspad moest opnieuw ingestrooid worden met fijn wit zand. In juli 1984 is het monument gerestaureerd.

Wijziging
Bij de restauratie in 1984 is de gebeeldhouwde leeuw aan het gedenkteken toegevoegd. In 2015 is een van de schalen bij het monument vernield. Eind november 2017 is een van de schalen opnieuw vernield.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Aafjes Cornelis 28-12-1918 11-05-1940

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument herinnert de inwoners van Alblasserdam aan de medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de 62 slachtoffers luiden:

C. Aafjes, T. van Asperen, J.F.G. Baas, A. den Boef, J.C. Bosman, A.J. Denissen, W. Engelsman, J. Erkelens, J. van Es, F. Gort, J. Gort, H. Gort-Romijn, J.H. Gurp, H.J. de Haan, W.J. Hardam, J.M. Herlaar, P.J. Huibers, G. de Jong, C. de Jong, D. de Jong, K. de Jong, J. Jonges, A. Kapoen, H. Keesmaat-'t Hoen, M. Keesmaat, W. Keesmaat, W. Keesmaat, D. de Kok, J.C. Kolff, J. Korteweg, G. de Lange-Roosenberg, J.C. de Lange, J. van der Linden, D. van der Linden-van Vlissingen, J. Loomans, N.C. Luthart-Roos, L. Manintveld, J. Mes-den Boer, H. Ruiter, N.G. Schagen-Spruijtenburg, C.A. Schagen-Gort, H.J. Schagen, A.R. Schagen, G. Schagen, J. Schagen, N. Schagen, P.H. Sluiter, A.G. Smit, C.F. Smit, R. Smit, C. Spek, J. Stierman, G. Stout, B. Teerds-Fiole, L.M. Terlouw, J.N.C.M.J. Vandaele, J. Veen, W.B. van der Velden, J. Verhoeven, N. Verloop, J. Verloop en C.B. Vogelesang.

Op 11 mei 1940 ging het centrum van Alblasserdam verloren door een bombardement van de bezetter, waarbij 170 huizen werden vernield.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1950 door generaal H.G. Winkelman. Hij legde een krans en enkele Alblasserdamse koren zongen koralen. Burgemeester L. Looij hield een toespraak. De gemeente draagt zorg voor het onderhoud.

Locatie
Het monument is geplaatst in een plantsoen op de hoek Polderstraat/Dam te Alblasserdam.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht