Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Verzet Nederland, Vervolgden Nederland
Onthulling: 17 mei 1948
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2020-2021 geadopteerd door R.K. Basisschool St. Odrada.

Alem, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Alem, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Alem (gemeente Maasdriel) is een gemetselde bakstenen gedenkzuil, bekroond met een reliëf van Maria. Aan de voor- rechter- en linkerzijde van de zuil zijn drie plaquettes aangebracht. Achter het gedenkteken is een grasperk in de vorm van een kruis aangelegd.

Teksten
De tekst op de plaat aan de voorzijde luidt:

'VOOR
HEN
DIE
VIELEN.'

De tekst op de plaat aan de linkerzijde luidt:

'HIER VIELEN 24-9-
'44 JOH. KLINGEN
DIENS DOCHTER
TILLY UIT ALEM
EN L. BOELEN
UIT ZALTBOMMEL
ALS SLACHTOF-
FER VAN DUITSE
TERREUR.'

De tekst op de plaat aan de rechterzijde luidt:

'MEDE ZIJN HER-
DACHT DE EERW.
BROEDER JOZEF
ALB. KLINGEN GE-
FUSILLEERD JAN. '42
EN LEO KLINGEN
IN VERZETSTRIJD
IN FEB. '45 VER-
DRONKEN.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Alem (gemeente Maasdriel) is opgericht ter nagedachtenis aan vijf medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen, te weten.

De namen van de vijf slachtoffers luiden:

Jan Klingen, zijn dochter Tilly, Louis Boelen, broeder Jozef Albertus en Leo Klingen.

Jan Klingen was hoofdonderwijzer van de lagere school in Alem. Hij woonde met zijn vrouw en hun zeven kinderen in het schoolhuis aan de St. Odradastraat. Hun oudste zoon Jan trad op jonge leeftijd als Broeder Jozef Albertus in de Orde van de Broeders van De La Salle. Vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog was hij actief in het verzet. Hij richtte de Radiogroep Jan Klingen op, die onder andere een bijdrage heeft geleverd aan het Englandspiel. Op 26 mei 1941 werd Broeder Jozef gearresteerd in het broederhuis Heemstede. Hoewel de bezetter hem in eerste instantie tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeelde, werd hij op 24 januari 1942 door een Duits vuurpeloton gefusilleerd.

De familie Klingen was nog altijd woonachtig in Alem, waar ook zij deel uitmaakten van het verzet. Op 23 september 1944 werden ze in de val gelokt door twee als Britse militairen verkleedde Duitse soldaten. Vader Jan Klingen informeerde hen, in de veronderstelling dat zij bondgenoten waren, over de in de nabijheid gelegen Duitse stellingen. Hierop werd hij samen met zijn 24-jarige dochter Tilly en de onderduiker Louis Boelen opgepakt en afgevoerd naar Rossum. Het drietal werd de volgende dag teruggebracht naar Alem, waar zij diezelfde dag gefusilleerd zijn. Moeder Klingen, zoon Leo en dochter Tonny wisten te ontkomen. Broer Leo Klingen is op 9 februari 1945 verdronken bij een poging om vanuit het nog bezette deel van Nederland de geallieerde legers aan de andere zijde van de rivier te bereiken.

Onthulling
Het monument is onthuld op 17 mei 1948.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Suromizeëlda | 5 mei 2020

Zonder jullie geen vrijheid

Nina | 4 mei 2020

Wij vergeten jullie niet

Familie Van Heel | 3 mei 2020

omdat we nooit mogen vergeten.