Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Etty Hillesum Lyceum.

Deventer, verzetsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Deventer, verzetsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Deventer is een bronzen beeld van een staande mannenfiguur. Uit de houding van de verzetsstrijder spreekt ongenaakbaarheid en kracht. Het beeld is geplaatst op een stenen zuil. Op de kerkmuur achter het beeld staat in gouden letters een opschrift.

Teksten
De tekst op de zuil luidt:

'VERZET
1940
1945'.

Het opschrift op de kerkmuur luidt:

'ZIJ HEBBEN DOOR HUN STERVEN
MEER GEGEVEN
DAN VELER JAREN SOM
ONS GEVEN KON'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het verzetsmonument herinnert de inwoners van Deventer aan de verbeten strijd tegen de bezetter en aan het offer dat vele verzetsstrijders brachten voor een leven in vrijheid.

Locatie
Het monument is geplaatst op het Grote Kerkhof bij de zuidelijke zijbeuk van de Lebuïnuskerk te Deventer.

Bronnen

  • Het maandblad Aantreden van juni 1955, nr.6, uitgegeven door de Nederlandse Vereniging van Ex-politieke Gevangenen uit de Bezettingstijd;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht