Adopteer een monument

Herdachte groepen: Koopvaardijpersoneel, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Verzet Nederland
Ontwerper: Van Manen
Onthulling: 1947
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBS De Regenboog.

Amerongen, monument op de Nieuwe Algemene Begraafplaats (foto: Bert de Lange)
Amerongen, monument op de Nieuwe Algemene Begraafplaats (foto: B. van Bohemen/NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op de Nieuwe Algemene Begraafplaats in Amerongen (gemeente Utrechtse Heuvelrug) is een grafzerk van natuursteen, waarop een afbeelding van de Nederlandse leeuw is aangebracht. Aan de voorzijde van de steen is een bloemenperk aangelegd, aan de achterzijde een heg.

Tekst
De tekst op de grafzerk luidt:

'1940 - 1945
TER NAGEDACHTENIS
AAN HEN
DIE HUN LEVEN GAVEN
VOOR HET VADERLAND.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op de Nieuwe Algemene Begraafplaats in Amerongen (gemeente Utrechtse Heuvelrug) is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1947.

Locatie
Het monument is geplaatst op de Nieuwe Algemene Begraafplaats, gelegen aan de Rijksstraatweg te Amerongen (gemeente Utrechtse Heuvelrug).

Bron
Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht